Minecraft ile STEM uygulamalarının öğrencilerin uzamsal yeteneklerine ve STEM motivasyonlarına etkisi
  1. Tez No: 790782
  2. Yazar: BURCU ÖZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: STEM, Minecraft, dijital oyunlar, uzamsal yetenek, STEM motivasyon, STEM, Minecraft, digital games, spatial ability, STEM motivation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
STEM eğitiminin amacı fen, teknoloji, matematik ve mühendislik becerilerinin entegrasyonu ile iş birliği, yaratıcılık gibi becerilere sahip bireyler yetiştirebilmektir. Bu bağlamda, öğrencilerin severek oynadıkları Minecraft'ın STEM eğitimlerinin uygulanmasında motivasyon sağlayacağı düşünülebilir. Minecraft, üç boyutlu blokların kullanılması, nesneleri her açıdan görebilme gibi uygulamaları ile öğrencilerin uzamsal becerilerini geliştirebileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmada, Minecraft ile STEM uygulamalarının öğrencilerin uzamsal yeteneklerine ve STEM motivasyonlarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2021-2022 eğitim öğretim yılı 7.sınıf düzeyinde öğrenim gören 46 öğrenci oluşturmaktadır. Minecraft ile STEM uygulamaları, her hafta bir STEM etkinliği olacak şekilde 5 hafta süresince gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler toplanırken sürecin başında ve sonunda deney ve kontrol gruplarına STEM motivasyon ve uzamsal yetenek ölçme testi uygulanmıştır. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla, STEM uygulamaları sonunda belirlenen deney grubu öğrencilerinden toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; Minecraft ile STEM uygulamalarının, öğrencilerin STEM motivasyon ölçeğinde bilim, teknoloji, mühendislik, matematik alt boyutları ile toplam motivasyon düzeylerinde, uzamsal yetenek testinde ise uzamsal yönelim, uzamsal ilişkiler, uzamsal görselleştirme alt boyutları ile ölçek toplam puanlarında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde artış olduğu görülmüştür. Elde edilen nitel verilerden elde edilen bulgular da bu sonucu destekleyici niteliktedir. Bu bağlamda, STEM uygulamalarının STEM motivasyon ve uzamsal yetenek düzeyini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçtan yola çıkarak, Minecraft'ın derslere entegre edilmesinin öğrencilerin akademik başarılarına ve bilişsel becerilerine etkisini ortaya çıkarabilecek araştırmalar ve farklı dijital oyunlar ile zenginleştirilen STEM uygulamalarının öğrenciler üzerindeki etkilerinin incelendiği çalışmaların yapılabileceği önerilir.
Özet (Çeviri)
The aim of STEM education is to train individuals with skills such as cooperation and creativity with the integration of science, technology, mathematics and engineering skills. In this context, it can be thought that Minecraft, which students love to play, will provide motivation in the implementation of STEM education. Minecraft gives the impression that students can improve their spatial skills with applications such as using three-dimensional blocks and seeing objects from every angle. In this study, the effects of Minecraft and STEM applications on students' spatial abilities and STEM motivation were investigated. Explanatory sequential design, one of the mixed research methods, was used in the research. The sample of the research consists of 46 students studying at the 7th grade level in the 2021-2022 academic year. STEM applications with Minecraft had been carried out for 5 weeks, with one STEM activity each week. While collecting quantitative data, STEM motivation and spatial ability measurement test was applied to the experimental and control groups at the beginning and end of the process. Qualitative data, on the otherhand, were collected from the experimental group students determined at the end of the STEM applications, through a semi-structured interview form. According to the findings; STEM applications with Minecraft showed a statistically significant and positive increase in science, technology, engineering, mathematics' sub-dimensions and total motivation levels of students in the STEM motivation scale and sub-dimension of spatial orientation, spatial relationships, spatial visualization in the spatial ability test and scale total scores. The findings obtained from the qualitative data obtained also support this result. In this context, it has been concluded that STEM applications increase the level of STEM motivation and spatial ability. Based on this result, it is suggested that researches that can reveal the effect of integrating Minecraft into lessons on students' academic achievement and cognitive skills, and studies that examine the effects of STEM applications enriched with different digital games on students can be conducted.