Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kamu yönetimi teşkilatlanması
Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) public administration organization
  1. Tez No: 790783
  2. Yazar: MEHMET DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÇELİKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Merkezi Yönetim, Yerel Yönetim, Doğu Akdeniz, Turkish Republic of Northern Cyprus, Central Administration, Local Government, East Mediterranean
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Kıbrıs adasının tarihsel süreçleri üzerinde durulmuş, Osmanlı Devleti öncesi ve Osmanlı Devleti dönemindeki gelişmeler incelenmiştir. Günümüzde Kıbrıs adasının ekonomik, sosyal ve siyasal yönden gelişimi açıklanmış. Döneminin güçlü ülkelerinin Kıbrıs adasını topraklarına katma nedenleri ile günümüzde Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve diğer ülkelerin Kıbrıs adasına bakış açıları üzerinde çalışılmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin idari yapısı ele alınmış, ülkenin egemenliğinin göstergesi olan; yargı, yasama ve yürütme erkleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiş, ülkede Cumhurbaşkanlığı seçimi, Milletvekilliği seçimleri ve yerel seçimler üzerinde durulmuş, Cumhurbaşkanlığı Kurumu, Bakanlar Kurulu, Merkezi Yönetim, Yerel Yönetimler üzerinde ayrıntılı çalışmalar yapılmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ilçe, bucak ve belediye kurumlarının kuruluşları, yapıları organlarının seçimleri ile ilgili çalışmalar yapılarak kurumlar arasındaki ilişkiler anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Kıbrıs adasının tarihten gelen sorunu açıklanırken Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve Yunanistan'ın çözümün neresinde oldukları çözüm için tüm tarafların üstünde anlaşmaya varabileceği bir çözüm getirilip getirilmediği, Kıbrıs sorunu için getirilen çözümlerin neler olduğu, bu çözümlerin iki tarafın öz iradesiyle mi getirildiği yoksa dayatmalar sonucunda getirilen çözüm önerileri mi olduğu üzerinde durulmuştur. Son zamanlarda Doğu Akdeniz'de keşfedilen hidrokarbon kaynaklarının bulunduğu yetki alanları üzerinde çıkan sıkıntılar bu sıkıntıların çözüm yolları için hangi ülkelerin ne tür çözüm yolları getirdiği, Akdeniz'in altında bulunan enerji kaynakları ile ilgili Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bakış açılarının neler olduğu bu konu ile ilgili hangi çalışmaların yapıldığı konuları ayrıntılı bir şekilde işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The historical processes of the island of Cyprus were emphasized, and the developments before the Ottoman Empire and during the Ottoman Empire were examined. Today, the economic, social and political development of the island of Cyprus has been explained. The reasons for the incorporation of the island of Cyprus by the powerful countries of the period and the perspectives of the United States of America, the European Union and other countries on the island of Cyprus today have been studied. Administrative structure of the Turkish Republic of Northern Cyprus is discussed, which is the indicator of the country's sovereignty; The Judiciary, Legislative and Executive powers were examined in detail, Presidential elections, parliamentary elections and local elections were emphasized, detailed studies were carried out on the Presidential Institution, Council of Ministers, Central Government and Local Administrations. In the Turkish Republic of Northern Cyprus, studies on the establishment of District, Sub-district and Municipality institutions, their structures, and the election of their organs have been made and the relations between the institutions have been tried to be understood. While explaining the historical problem of the island of Cyprus, where are the European Union, United States of America, Turkey and Greece in the solution, whether a solution has been brought for the solution that all parties can agree on, what are the solutions for the Cyprus problem, are these solutions brought by the self-will of the two sides or are they impositions. As a result, it was emphasized that there were suggestions for solutions. The problems that have arisen over the areas of jurisdiction where the hydrocarbon resources discovered in the Eastern Mediterranean lately are located, which countries have brought what kind of solutions for the solution of these problems, what are the perspectives of Turkey and the Turkish Republic of Northern Cyprus regarding the energy resources under the Mediterranean. The topics related to which studies have been carried out are discussed in detail.