Serum haptoglobin values in hypertensive disorders of pregnancy
Gebeliğin hipertansif hastalıklarında serum haptoglobin değerleri
- Tez No: 790834
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, preeklampsi, HELLP sendromu, haptoglobin, Hypertension, preeclampsia, HELLP syndrome, haptoglobin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Gebeliğin hipertansif hastalıkları, maternal ve perinatal morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenleri arasındadır. Preeklampsi ve HELLP sendromunda erken tanı, takip ve tedavinin planlanmasında maternal kanda serum haptoglobin düzeyinin kullanılıp kullanılamayacağının değerlendirilmesi amacıyla preeklampsi tanısı alan 49 ve HELLP sendromu tanısı alan 13 olgu çalışma grubu, 54 sağlıklı gebe ise kontrol grubu olarak alındı. Grup olguları maternal serum haptoglobin düzeyi, platelet sayısı, ALT, AST, LDH ve ürik asit düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Ayrıca tüm olguların yaşı, obstetrik öyküleri ve yenidoğan sonuçları kaydedildi ve gruplar arası karşılaştırıldı. Haptoglobinin sonuç ortalaması HELLP sendromu grubunda 0,29±0,23 g/L, preeklamsi grubunda 1,01±0,52 g/L, kontrol grubunda ise 1,16±0,37 g/L olarak bulundu. HELLP sendromu grubunda preeklampsi ve kontrol grubuna göre haptoglobin sonuç ortalaması düşük bulundu. HELLP sendromu ile kontrol grubu ve preeklampsi grubu arasındaki farklar istatiksel olarak anlamlı iken preeklampsi ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunmadı. HELLP sendromlu gebelerde ALT/AST, LDH, ürik asit yüksekliği ve platelet düşüklüğü ile paralel olarak hemolizin önemli bir göstergesi olan haptoglobin belirgin olarak düşük izlendi. Preeklamptik gebelerde ise serum haptoglobin düzeylerinde önemli bir değişiklik izlenmedi. HELLP sendromunun erken tanı ve tedavisinin planlanmasında diğer biyokimyasal parametrelerle birlikte haptoglobin seviyelerinin de kullanılabileceği saptandı.
Özet (Çeviri)
Hypertensive disorders of pregnancy are among the leading causes of maternal and perinatal morbidity and mortality. In order to evaluate whether serum haptoglobin level in maternal blood can be used in early diagnosis, follow-up and treatment planning in preeclampsia and HELLP syndrome, 49 cases diagnosed with preeclampsia and 13 cases diagnosed with HELLP syndrome were included in the study group, and 54 healthy pregnant women were included in the control group. Group cases were compared in terms of maternal serum haptoglobin level, platelet count, ALT, AST, LDH and uric acid levels. In addition, the age, obstetric histories and newborn outcomes of all cases were recorded and compared between groups. The mean haptoglobin result was 0.29±0.23 g/L in the HELLP syndrome group, 1.01±0.52 g/L in the preeclampsia group, and 1.16±0.37 g/L in the control group. The mean haptoglobin result was found to be lower in the HELLP syndrome group compared to the preeclampsia and control groups. While the differences between HELLP syndrome and the control group and preeclampsia group were statistically significant, no significant difference was found between the preeclampsia and control groups. In pregnant women with HELLP syndrome, haptoglobin, an important indicator of hemolysis, was markedly low in parallel with high ALT/AST, LDH, uric acid and low platelet. No significant change was observed in serum haptoglobin levels in preeclamptic pregnant women. It was determined that haptoglobin levels can be used together with other biochemical parameters in planning the early diagnosis and treatment of HELLP syndrome.