Son dönem böbrek yetmezliği olup rutin hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda serum ürik asit düzeyi ile karotis intima media kalınlığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between serum uric acid level and carotid intima media thickness in patients with end-stage renal disease receiving routine hemodialysis treatment
- Tez No: 790835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ VEYSEL KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hemodialysis, Uric Acid, Carotid Intima-Media Thickness, Cardiovascular Disease, Atherosclerosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: Hemodiyaliz tedavisi en önemli renal replasman tedavilerinden birisidir. Tüm toplumlarda ölümlerin en önde gelen sebeplerinden biri kardiyovasküler hastalıklar olup, hemodiyaliz hasta grubunda da kardiyovasküler olaylar ve ölümler çok sık görülmektedir. Biz de bu çalışmamızda, kardiyovasküler riskin ve aterosklerozun bilinen göstergesi olan karotis intima media kalınlığı ile antioksidan ve prooksidan özelliklerinden dolayı kardiyovasküler hastalıklar için kolay bakılan bir belirteç olabilecek ürik asit düzeyi arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışma kesitseldir. Çalışmamızda hemodiyaliz tedavisi alan 18 yaş üzeri ve 80 yaş altında 77 hastayı değerlendirdik. Bu hastalarımızın karotis intima media kalınlığı doppler ultrasonografi ile sağ karotis, sol karotis ve bu iki değerin ortalaması olarak ölçülüp kaydedildi. Hastalarımızda rutin hemodiyaliz tedavisi öncesi alınan kan değerleri kaydedildi. Bulgular: Hastalarımızın ürik asit değerleriyle; sağ karotis intima media kalınlığı arasında orta düzeyde pozitif (p=0,001), sol karotis intima media kalınlığı arasında zayıf düzeyde pozitif ilişki (p=0,046) saptadık. Sağ karotis intima media ve sol karotis intima media kalınlık ortalamasının alınıp hesaplanan ortalama karotis intima media kalınlığı ile ürik asit değeri arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki (p=0,002) saptadık. Yapılan çoklu regresyon analizlerinde albumin ve CRP değerleriyle karotis intima media kalınlığı arasında negatif yönde ilişki saptadık (p=0,015 ve p=0,009). Sonuç: Ürik asit, hemodiyaliz hastalarında ve normal popülasyonda kolay bakılabilen bir biyokimyasal parametredir. Çalışmamızda; kardiyovasküler olayları tahmin etmede kullanabileceğimiz karotis intima media kalınlığı ile her laboratuvarda bakılabilecek ürik asit düzeyi arasında ilişki saptadık. Bu ilişkiden yola çıkılarak ürik asit düzeyi ile kardiyovasküler riskler önceden belirlenebilir. Bu nedenle hem yaşam tarzı ve diyet düzenlenmesi ile ürik asit düzeyini düşürmek hem de ürik asit düşürücü medikal tedavilerle beraber ateroskleroz ve dolayısıyla kardiyovasküler olaylarda azalma olabileceğini düşünmekteyiz. Bu konuda geniş ölçekte çalışmalar yapılmasının gerekliliği de ortadadır.
Özet (Çeviri)
Intraduction and Aim: Hemodialysis treatment is one of the most important renal replacement therapies. Cardiovascular diseases are one of the leading causes of death in all societies, and cardiovascular events and deaths are also very common in the hemodialysis patient group. In this study; we aimed to evaluate the relationship between carotid intima media thickness, which is a known indicator of cardiovascular risk and atherosclerosis, and uric acid level which may be an easy marker for cardiovascular diseases due to its antioxidant and prooxidant properties. Materials and Methods: The study is cross-sectional. In our study, we evaluated 77 patients over the age of 18 and under the age of 80 who were receiving hemodialysis treatment. The carotid intima media thickness of these patients was measured and recorded by doppler ultrasonography as the right carotid, left carotid and the average of these two values. Blood values taken before routine hemodialysis treatment were recorded in our patients. Results: With the uric acid values of our patients; we found a moderately positive correlation (p=0.001) between right carotid intima-media thickness and a weak positive correlation (p=0.046) between left carotid intima-media thickness. Right carotid intima-media and left carotid intima-media thickness averaged and calculated average carotid intima-media thickness, we found a moderate positive correlation (p=0.002) between uric acid levels. In multiple regression analyses, we found a negative relationship between albumin and CRP values and carotid intima media thickness (p=0.015 and p=0.009). Conclusion: Uric acid is a biochemical parameter that can be easily monitored in hemodialysis patients and in the normal population. In our study; we found a relationship between carotid intima media thickness, which we can use to predict cardiovascular events, and uric acid level, which can be controlled in every laboratory. Based on this relationship, uric acid level and cardiovascular risks can be determined in advance. That is why we think that lowering uric acid levels, both through lifestyle and dietary regulation, as well as uric acid-lowering medical treatments, can reduce atherosclerosis and thus cardiovascular events. It is also obvious that there is a need to conduct large-scale studies on this issue.