Isı değiştirici ağlarının super target paket programı ile tasarımı
Design of heat exchanger networks with super target software
- Tez No: 79084
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESEN BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ısı entegrasyonu, ısı değiştirici ağları, darboğaz, maliyet. X, heat integration, heat exchanger networks, pinch, cost VI
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Günümüzde, enerji tüketiminin ve toplam maliyetlerin minimize edilmesi, prosesler için önemli bir gereksinim haline gelmiştir. Bu sebeple, proses entegrasyonu yapılmaktadır. Bu amaçla çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden biri, ısı değiştirici ağlarının tasarımında kullanılan Darboğaz Analiz Yöntemidir.Darboğaz analizinde, başlangıç noktası, prosesin madde ve enerji denklikleridir. Bu başlangıç noktasından hareketle, servis akımlarının tüketimi, ısı aktarım alanı, yatıran maliyeti, işletme maliyeti gibi parametrelerden birinin ya da birkaçının minimize edilmesi hedeflenir. Bu çalışmada, Darboğaz Analizi Yönteminin temel prensipleri ve uygulanması ile ilgili bilgiler verilmiştir. Ayrıca, ısı değiştirici ağlarının tasarımında darboğaz analizi yapan SuperTarget paket programı kullanılarak, belli akım verileri için hesaplamalar yapılmıştır. Bir optimum tasarıma ulaşabilmek amacıyla, ATmin (darboğaz noktasını gösteren, kabul edilebilir minimum sıcaklık farkı) kısıtı değiştirilerek, bu değişimin ısı aktarım alanı, enerji maliyeti ve toplam maliyet üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays, the minimization of energy consumption and total cost became an important requirement for processes. For this reason, process integration is done. For this purpose, many methods were developed. One of these methods is Pinch Analysis Method, used in the design of heat exchanger networks. In the pinch analysis method, the initial point is the mass and energy balances of the process. Starting from this initial point, minimization of utilities consumption, heat transfer area, operating cost and capital cost were targeted. In this study, information on basic principles and application of Pinch Analysis Method was given. Also, calculations for certain stream data were done by using the SuperTarget software that uses this method in the design of heat exchanger networks. For the objective of reaching an optimum design, by changing the AT min (the minimum permissible temperature difference, indicating the pinch point) restriction, the effects of this change on the heat exchange area, energy cost and total cost were examined.