Mesleki gürültü ve organik çözücülere maruz kalan çalışanlarda frekansa spesifik işitsel dikkat testi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of frequency-specific auditory attention test results in workers exposed to occupational noise and organic solvents
  1. Tez No: 790845
  2. Yazar: AZİZE KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZER KÜLEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Solvent maruziyeti, Gürültü maruziyeti, İşitsel dikkat, Solvent exposure, Auditory attention, Noise exposure
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada mesleki gürültüye ve organik çözücülere maruz kalan yetişkinlerde işitsel dikkatin değerlendirilmesi amaçlanmış ve bu amaç doğrultusunda 25-55 yaş aralığında 40 katılımcıya (20 kadın, 20 erkek)“Yetişkinler İçin Frekansa Spesifik İşitsel Dikkat Testi”uygulanmıştır. İşitsel dikkat testi, Genel, Alçak Frekans, Orta Frekans ve Yüksek Frekans Listelerinden oluşmaktadır. Listeler, 2 gürültüsüz ve 2 gürültülü olmak üzere 4 alt listeden oluşmaktadır. Test sırasında katılımcılara TDH-39 kulaklıklar ile binaural olarak önce Genel Listeler ve daha sonra diğer listeler sunulmuştur. Puanlama 100 üzerinden; hedef kelimeye verilen her doğru cevap +10 puan, hedef kelime dışı cevap -10 puan olacak şekilde hesaplanmıştır. İşitsel dikkatin frekansa bağlı değişiklikleri; gürültü içeren listeler ile gürültünün frekansa bağlı işitsel dikkat üzerindeki etkileri, yaş, çalışma süresi ve cinsiyete göre farklılıkları incelenmiştir. Yapılan bu çalışma ile çalışma ortamında gürültü ve organik çözücü karışıma maruz kalan çalışanların işitsel dikkatleri değerlendirilmiştir. Cinsiyete göre karşılaştırıldığında göre tüm testler için elde edilen puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar elde edilmemiştir (p>0,05). Çalışma sürelerine göre karşılaştırıldığında Orta Frekans Listesi 2 ölçümünden elde edilen puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p0,05). Çalışma sonucunda gürültü ile birlikte organik çözücülere maruz kalan çalışanların işitsel dikkatlerinde oluşan değişiklikler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate auditory attention in adults exposed to occupational noise and organic solvents, and for this purpose, 40 participants (20 women, 20 men) aged 25–55 years were administered the“Frequency Specific Auditory Attention Test for Adults”. The auditory attention test consists of general, low-frequency, medium-frequency, and high-frequency lists. The lists consist of 4 sub-lists, 2 without noise and 2 with noise. During the test, the participants were presented binaurally with TDH-39 earphones, first with the general lists and then the other lists. Scoring was out of 100 points; each correct response to the target word was calculated as +10 points, and each non-target word response was calculated as -10 points. Frequency-dependent changes in auditory attention, the effects of noise lists and noise on frequency-dependent auditory attention, and differences according to age, working time, and gender were examined. This study evaluated the auditory attention of workers exposed to noise and an organic solvent mixture in the working environment. When compared according to gender, no statistically significant differences were obtained between the mean scores obtained for all tests (p>0,05). A statistically significant difference was found between the mean scores obtained from the Middle Frequency List 2 measure when compared according to working hours (p0,05). As a result of the study, changes in the auditory attention of workers exposed to noise and organic solvents were revealed.