Gençlik ve Spor il Müdürlüğü çalışanlarının bireysel yaratıcılık ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between individual creativity and organizational commitments of the employees of the provincial directorate of youth and sports
- Tez No: 790846
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET SOYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bireysel yaratıcılık, gençlik ve spor, örgütsel bağlılık, Individual creativity, youth and sports, organizational commitment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Araştırmada Gençlik ve Spor Bakanlığı Taşra Teşkilatında çalışan 405 farklı statüdeki personel araştırma gurubunu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgiler Formu, Bireysel Yaratıcılık Ölçeği, Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, ölçekler arasındaki ilişki durumunu tespit etmek için korelasyon analizi, bağımsız değişkenin bağımlı değişkenler üzerindeki etki gücünü test etmek için basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Fark testleri ile iki bağımsız grup arasındaki farklılıkları tespit etmek için Bağımsız Örneklem T-Testi, ikiden fazla bağımsız grup arasındaki farklılıkları tespit etmek için Tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırmada sonuç olarak, katılımcıların bireysel yaratıcılık düzeyleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Bireysel yaratıcılığın örgütsel bağlılık üzerindeki etki gücü incelendiğinde, en yüksek etki duygusal bağlılık boyutundadır. Ayrıca katılımcıların bireysel yaratıcılık düzeyleri cinsiyet, yaş, medeni durum, hizmet süresi değişkenlerine göre farklılık göstermezken, statü ve eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılık düzeylerinde cinsiyet, medeni durum, hizmet süresi, eğitim durumu değişkenlerine göre farklılık göstermezken, yaş ve statü değişkenlerinde anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationships between the individual creativity and organizational commitment of the employees of the Provincial Directorate of Youth and Sports. In the research, 405 personnel with different statuses working in the Provincial Organization of the Ministry of Youth and Sports constitute the research group. In the study, Personal Information Form, Individual Creativity Scale, Organizational Commitment Scale were used as data collection tools. Descriptive statistical methods were used in the analysis of the data, correlation analysis was used to determine the relationship between the scales, and simple linear regression analysis was used to test the effect strength of the independent variable on the dependent variables. Independent Sample T-Test was used to detect differences between two independent groups with difference tests, and One-way ANOVA test was used to detect differences between more than two independent groups. As a result of the research, significant positive relationships were found between the individual creativity levels of the participants and their organizational commitment levels. When the impact of individual creativity on organizational commitment is examined, the highest impact is in the emotional commitment dimension. In addition, while the individual creativity levels of the participants did not differ according to gender, age, marital status, service duration variables, significant differences were found according to the variables of status and education status. While there was no difference in organizational commitment levels according to gender, marital status, length of service and education status variables, significant differences were found in age and status variables.