Gestasyonel diyabetik hastaların yönetimini etkileyen faktörler ve sonuçlarının analizi
Analysis of factors affecting the management of gestational diabetic patients and their outcomes
- Tez No: 790869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU BÖYÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Gestasyonel Diyabet, İnsülin, Makrozomi, Diyet, Hba1c, Diabetes, Gestational Diabetes, Insulin, Macrosomia, Diet, Hba1c
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç:Gestasyonel diyabet sıklığının son yıllarda gittikçe artması nedeniyle gestasyonel diyabet gelişen hastalarda metabolik parametrelerin irdelenmesi ve diyabetin kontrolü ile klinik sonuçlarının ortaya konulması, gestasyonel diyabetli kadınların anne özellikleri (hastaların vücut kitle endeksleri, c-peptid düzeyleri, hba1c seviyeleri vs.) ile anne ve yenidoğan sonuçları (makrozomi, erken doğum, doğum şekli) arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Diyabet polikliniğine 2020-2023 arasında başvuran ve takibi polikliniğimizden yapılan 18 yaş üstü, gebe, daha önce diyabet tanısı bulunmayan 131 kadın hasta dahili edilmiştir. 18 yaş altı, gebe olmayan, gebelik öncesi diyabet ya da pre-diyabet tanısı bulunan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastaların mevcut demografik, klinik, laboratuvar özelliklerinin tedavi şekli, takip ve yenidoğana etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bulgular: GDM tanısı almış 131 hasta ile yapılan çalışmamızda yaş ortalaması 32.7 5.2 olarak görüldü. BMI 32.3 5.3 olarak görüldü. Ailede DM öyküsü %72.5 sıklıkta görüldü. %30.5 ile hastaların çoğunun birinci gebelikte olduğu, %13.7 hastanın tanısının 28. haftada konulduğu görüldü. 131 hasta içinde 54 hastanın (%41.2) tedavide insülin ihtiyacı olduğu belirlendi.Gestasyon haftası (28.hafta ve sonra olması) (p=0, 045),Vücut Kitle Endeksi (p=0.009), Hba1c (p=0.012) düzeylerinin insülin ihtiyacı ile istatistiksel olarak ilişkili olduğu görüldü. Sonuç: Gestasyonel diyabet hastalarında ileri anne yaşı, ailede diyabet öyküsü, yüksek vücut kitle endeksi ve obezite risk faktörüdür. Hastaların gestasyon haftası, vücut kitle endeksleri, Hba1c düzeyleri tedavide insülin ihtiyacı ile ilişkilidir.Tedavide insülin kullanan hastalarda erken doğum,makrozomi ve sezaryen oranının artmış olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: Due to the increasing incidence of gestational diabetes in recent years, examining the metabolic parameters in patients with gestational diabetes and revealing the clinical results with the control of diabetes, maternal characteristics (bmi, c-peptide levels of patients, hba1c levels, etc.) and maternal and newborn outcomes (macrosomia) of women with gestational diabetes. We aimed to investigate the relationship between preterm birth and delivery type. Materials and methods:In this study, 131 female patients over the age of 18, pregnant, who were not diagnosed with diabetes before, who applied to Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Internal Medicine Diabetes Polyclinic between 2020-2023 and were followed up in our polyclinic were included. Patients under the age of 18 who were not pregnant or diagnosed with pre-pregnancy diabetes or pre-diabetes were not included in the study.It was aimed to determine the effects of the current demographic, clinical and laboratory characteristics of the patients on the treatment modality, follow-up and newborn. Results:In our study conducted with 131 patients diagnosed with GDM, the mean age was 32.7 5.2 years. BMI seen as 32.3 5.3. Family history of DM was seen with a frequency of 72.5%. It was observed that most of the patients were in the first pregnancy with 30.5%, and the diagnosis of 13.7% of the patients was made at the 28th week. It was determined that 54 patients (41.2%) out of 131 patients needed insulin in treatment. Gestational week (28th week and later) (p=0.045), BMI (p=0.009), Hba1c (p=0.012) levels were found to be statistically associated with insulin requirement. Conclusion:Advanced maternal age, family history of diabetes, high body mass index and obesity are risk factors in gestational diabetes patients.It was observed that the rate of preterm birth,macrosomia and cesarean section increased in patients using insulin in the treatment.