Suça sürüklenen çocukların klinik ve sosyodemografik özelliklerinin medikolegal değerlendirilmesi
Medicolegal assessment of clinical and sociodemographic characteristics in juvenile delinquency
- Tez No: 790879
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL BİLGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ceza sorumluluğu, Çocuk, Suç, Suça sürüklenen çocuk, Yaş, Age, Child, Crime, Criminal responsibility, Juvenile delinquency
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Çalışmamızda kanunlara göre suç olarak kabul edilen eylemi gerçekleştirdiği iddia edilen 12-18 yaş aralığındaki suça sürüklenen çocuklara ve ailelerine ait sosyodemografik verilerin ortaya konularak, risk faktörlerinin belirlenmesi, medikolegal değerlendirme sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve çocuğu suçtan korumak için alınabilecek önlemlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Suça sürüklendiği iddiası ile adli makamlar tarafından Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı polikliniğine 01.01.2011-01.01.2021 tarihleri arasında yönlendirilen 12-18 yaş aralığındaki 483 çocuğa ait adli belgeler ve adli tıp raporları retrospektif olarak incelenmiştir. Olguların %90,1'i (n:435) erkek ve %9,9'u (n:48) kızdır. Çocukların suça karıştıkları yaş ortalaması 13,72±1,18, medikolegal değerlendirmedeki yaş ortalaması 14,68±1,59'dur. Suç tarihinde %83'ü (n:401) 12-15 yaş, %17'si (n:82) 15-18 yaş aralığındadır. Olguların %50'sinin (n:207) okula devam etmediği, 120 çocuğun sigara, alkol ve ya madde kullandığı, %22,4'ünde (n:108) psikiyatrik hastalık olduğu saptanmıştır. 284 (%68,1) çocuğun ailede yaşadığı, annelerin %82,4'ü, babaların %74,3'ü ilkokul ve altında eğitim seviyesine sahip bulunmuştur. 126 ailenin ortalama aylık geliri asgari ücret ve altındadır. En çok malvarlığına (%47), cinsel dokunulmazlığa (%18,4) ve vücut dokunulmazlığına (%17,6) karşı suçların işlendiği saptanmıştır. Rapor sonucunda karar verilemeyen 113 olgu hariç geriye kalan olguların %35,4'ünün ceza sorumluluğunun olduğu, %64,6'sının ceza sorumluluğunun olmadığı saptanmıştır. Suç tekrarında ve en çok görülen üç suç türü üzerinde etkili risk faktörleri belirlenmiştir. Çocukların suça karışmasının önüne geçmek için risk grubunda bulunan çocukların tespit edilerek en uygun koruyucu ve destekleyici önlemleri alması sağlanmalıdır. Ayrıca, suça sürüklenen çocuklar uzmanlar tarafından ortak bir algoritma ile değerlendirilmeli ve sağlıklı bir şekilde topluma kazandırılmaları için yapılması gerekenler belirlenmelidir.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the risk factors, to determine the issues to be considered in the medicolegal assessment process and to identify the measures protecting the children from crime by presenting the sociodemographic data of children between the ages of 12-18, and their families, who were driven into crime and alleged to have committed an act considered a crime according to the law. The forensic medicine reports of 483 children between the ages of 12-18 who were referred to the outpatient clinic of the Department of Forensic Medicine of Mersin University Faculty of Medicine between 01.01.2011-01.01.2021 by the judicial authorities with the allegation of being driven into crime were retrospectively analyzed. Of the children, 90.1% (n:435) were male and 9.9% (n:48) were female. The mean age at the date of crime was 13.72±1.18, and the mean age at the time of medicolegal evaluation was 14.68±1.59. At the date of the crime, 83% (n:401) were between 12-15 years old and 17% (n:82) were between 15-18 years old. 50% (n:207) of the cases did not attend school, 120 children smoked, used alcohol or drugs, and 22.4% (n:108) had mental illness. 284 (68.1%) children lived with their families, 82.4% of mothers and 74.3% of fathers had primary school education or less. 126 families had an average monthly income of minimum wage or less. The most common crimes were committed against property (47%), sexual inviolability (18.4%) and bodily integrity. As a result of the report, excluding the 113 cases that could not be concluded, 35.4% of the remaining cases were found to be criminally responsible, while 64.6% were found not to be criminally responsible. Risk factors that affected recidivism and the three most common crime types were identified. In order to prevent children from being involved in crime, the risk group should be identified and provided with the most appropriate protective and supportive measures. Furthermore, these children should be evaluated by experts with a common algorithm and in order to reintegrate them into society properly, the right actions should be determined.