Mükerrer suça sürüklenen çocukların medikolegal değerlendirilmesi
Medicolegal assessment of juvenile recidivism
- Tez No: 971384
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL GAMSIZ BİLGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, suça sürüklenen çocuk, mükerrer suç, ceza sorumluluğu, Child, juvenile delinquency, recidivism, criminal responsibility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, birden fazla kez suça sürüklendiği iddiasıyla adli tıbbi değerlendirmeye yönlendirilen çocukların sosyodemografik, klinik ve suç özelliklerinin belirlenmesi, bu çocuklarda suç tekrarına yol açabilecek risk faktörlerinin değerlendirilmesi ve çocukların ceza sorumluluğuna ilişkin adli tıbbi değerlendirme sonuçlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı polikliniğine 01.06.2013-01.06.2023 tarihleri arasında adli makamlar tarafından birden fazla kez suça sürüklendiği iddiasıyla yönlendirilen ve hakkında adli rapor düzenlenen, 12-18 yaş aralığındaki 159 çocuk olgunun adli ve tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Olguların 149'u (%93,7) erkek, 10'u (%6,3) ise kız çocuğudur. Çocuklardan verisine ulaşılan 141 çocuğun 83'ü (%52,2) eğitim hayatlarının bir döneminde okulu bırakmıştır. Çocukların 52'sinin (%32,8) cezaevi öyküsüne sahip olduğu bulunmuştur. Çocukların 72'si (%45,3) alkol, madde veya sigara kullanımı olduğunu bildirmiştir. Çocukların 85'inde (%53,5) psikiyatrik hastalık bulunurken 50 (%28,6) çocuk ile en sık tanı zekâ geriliğidir. Çocukların 86'sı (%62,3) çekirdek veya geniş aileleriyle yaşamaktadır. Çocukların 31'inin (%19,5) aile üyelerinde suç işleme ve mahkûmiyet öyküsü olduğu tespit edilmiştir. Birden fazla suça sürüklendiği iddia edilen çocuklar, toplam başvuranların %24'ünü oluştururken, tüm suçların %52'sinden sorumludur. Suçların büyük bir çoğunluğu mal varlığına karşı işlenen suçlardır (n=122, %51,5). Çocukların ilk suç yaşı medyan 14,0 (ortalama 13,9) olarak tespit edilmiştir. Çocukların 94'ü (%65,3) suça tek başına katılmıştır. İlk suç için yapılan adli değerlendirmede çocukların 73'ü (%45,9) ceza sorumluluğuna sahip olduğu değerlendirilmiş, bu sayı son suç için 99 (%63,1) olarak tespit edilmiştir. Çocukların suç tekrarındaki artışa ve suçun işleniş biçimine etkili risk faktörleri değerlendirilmiştir. Suç tekrarının önlenebilmesi için eğitim ve psikososyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, risk gruplarının erken dönemde tespit edilerek koruyucu ve rehabilite edici yaklaşımların uygulanması gereklidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to ascertain the sociodemographic, clinical, and criminal characteristics of children who were referred to our clinic for forensic medical evaluation because they had been involved in multiple crimes, to assess the risk factors that could contribute to recidivism in these children, and to investigate the findings of forensic medical evaluations concerning the criminal responsibility of children. The forensic and medical records of 159 children between the ages of 12-18 who were referred to the Mersin University Faculty of Medicine, Department of Forensic Medicine polyclinic between 01.06.2013 and 01.06.2024 on the grounds that they were dragged into crime more than once by judicial authorities and for whom a forensic report was prepared were retrospectively examined. 149 (93.7%) of the cases were male and 10 (6.3%) were female. Of the 141 children whose data were available, 83 (52.2%) dropped out of school at some point during their education. It was found that 52 (32.8%) of the children had a prison history. Of the children, 72 (45.3%) reported alcohol, substance or cigarette use. While 85 (53.5%) of the children had a psychiatric illness, the most common diagnosis was mental retardation with 50 (28.6%). 86 (62.3%) lived with their nuclear or extended families. It was discovered that 31 (19.5%) of the children had a history of criminal offense and imprisonment among their family members. Children who were alleged to have been involved in more than one crime constituted 24% of the total applicants and were responsible for 52% of all crimes. The majority of the crimes were crimes against property (n=122, 51.5%). The median age at the children's first crime was determined to be 14.0 (mean 13.9). 94 (65.3%) of the children did not commit the crime alone. In the forensic evaluation conducted for the first crime, 73 (45.9%) of the children were found to have criminal responsibility, while this number was determined to be 99 (63.1%) for the last crime. The risk factors affecting the increase in children's recidivism and the way the crime was committed were evaluated. In order to prevent recidivism, education and psychosocial support mechanisms should be strengthened, risk groups should be identified at an early stage and protective and rehabilitative approaches should be implemented.