Derin karıştırma kolunu ile güçlendirilmiş yumuşak zeminlerin sayısal analizi
Numerical analysis of soft soils reinforced with a deep mixing columnv
- Tez No: 790948
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAVEH DEHGHANIAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirilmiş yumuşak zemin, Derin karıştırma kolonları, Plaxis 2D (Sonlu Elemanlar Yöntemi), Dinamik Analizleri, Reinforced soft soil, Deep mixing columns, Plaxis 2D (Finite Element Method), Dynamic Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Derin karıştırma yöntemi, zeminin çimento ve diğer bağlayıcı malzemelerle karıştırıldığı bir yerinde zemin iyileştirme işlemidir. Bu çalışma kapsamında, çeşitli referans alınan sayısal çalışmasındaki derin karıştırma kolonları ile güçlendirilmiş zemin için iki-boyutlu sayısal analizleri yapılmıştır. Analizlerde iki farklı yumuşak killi zemin özellikleri (Vaka 1 ve Vaka 2) kullanılmıştır. İki boyutlu modellerin analizi PLAXIS 2D sonlu elemanlar programı ile yapılmıştır. Bu Vakalarden elde edilen deformasyonlar, konsolidasyon ve basınç ağırlıkları, Mohr-Coulomb ve Yumuşak Zemin modellerinin bulunan sonuçları karşılaştırılmıştır. Zemin özellikleri ve Kolonun uzunluğu, elastisite modülü, çapı ve arasındaki mesafenin etkisi iki Vaka için incelenmiştir. Ayrıca, Vaka 1 ve Vaka 2 için de iki deprem kaydını alarak dinamik analizleri yapılmıştır. Her deprem için kolonların uzunluğu ve arasındaki mesafe değişiminin etkisi değerlendirilip incelenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, inşaat aşamasına gelmeden önce, zemin özellikleri iyi ve doğru seçildiği taktirde, mevcut saha koşullarını yansıtacak modelleme ile birlikte iki boyutlu analizlerin makul seviyede gerçekçi sonuçlar verebildiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The deep mixing method is an in-situ soil improvement method in which the soil is mixed with cement and other binding materials. Within the scope of this study, two-dimensional numerical analyses of a reinforced soil by deep mixing columns were carried out. Two different soft clay soil properties (case 1 and case 2) were used in the analyses. Analysis of two-dimensional cases was done with PLAXIS 2D finite element program. The deformations, consolidation and compression obtained from Mohr-Coulomb and soft soil models were compared. The effects of soil properties and the length of the column, modulus of elasticity, diameter and distance between them were investigated for two models. In addition, dynamic analyzes were made for case 1 and case 2 by taking two earthquake records. For each earthquake, the effect of the change in the length of the columns and the distance between them was evaluated and examined. As a result, it is thought that two-dimensional analyzes together with the modeling that will reflect the current site conditions can give reasonably realistic results if the soil properties are selected well and correctly before the construction phase.