Tiroid biyopsisi ile ilişkili anksiyetenin değerlendirilmesi
- Tez No: 791222
- Danışmanlar: DOÇ. BENGÜR TAŞKIRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: tiroid, ince iğne biyopsisi, anksiyete, depresyon, anket, thyroid, fine needle aspiration biopsy, anxiety, depression, survey
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi nodüllerin kanser potansiyelinin değerlendirilmesinde altın standarttır. Hastalar işleme veya sonucuna yönelik endişe duyabilirler. Bu çalışmada biyopsi önerilme anından sonucun açıklanmasına kadar yaşanan anksiyete düzeyini ve etkileyen faktörleri belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Endokrinoloji-İç hastalıkları polikliniklerinde tiroid biyopsisi önerilen 18 yaş üstü 88 hasta ve önerilmeyen 75 hasta çalışmaya alındı. Nöropsikiyatrik hastalığı bulunanlar, TSH değeri 0.1-10 mIU/L'nin ve serbest tiroid hormonları referans değerin dışında olanlar çalışmaya alınmadı. Yazılı (n=42) veya yazılı-görsel (n=46) biyopsi bilgilendirme formu verildi. Bazal anksiyete düzeyini belirlemek için çalışmaya alındığında tüm katılımcılara (1.), biyopsi yapıldığı (2.) ve sitoloji sonucunun açıklandığı gün (3.) ise sadece biyopsi grubuna 14 sorudan oluşan Hospital Anxiety and Depression Scale isimli anket uygulandı. Her soru sıfır ile üç arasında puanlanarak depresyon skoru, anksiyete skoru ve toplam skor değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 51 yıl, biyopsi gruplarının %80'i ve kontrol grubunun %54'ü kadındı. Biyopsi önerilme-yapılma arasında geçen süre 43,9±51,2 gün, yapılma-sonuç öğrenme arası ise 18,2±20,5 gündü. Biyopsi olan ve olmayanlar arasında 1. skorlarda, biyopsi gruplarında ise üç zaman noktasında ve gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Skorlarda cinsiyet, sigara kullanımı, çalışma durumu, medeni durum, kronik hastalıklara göre anlamlı fark saptanmadı. Ancak serebrovasküler olay öyküsü bulunanlarda 3. anksiyete skoru daha yüksekti (10,5±6,1, p=0,036). Üniversite mezunlarında ilkokul mezunlarına göre 2. ve 3. depresyon skoru ve 3. toplam skorları düşüktü (sırasıyla 2,7±1,2, p=0,029; 3,2±1,0, p=0,036; 7,0±3,2, p=0,041). Alkol kullananlarda 2. ölçümde toplam ve anksiyete skorları düşük saptandı (sırasıyla 5±0, p=0,0001 ve 8±0, p=0,025). Biyopsi öyküsü olanlarda 2. depresyon skoru daha yüksek bulundu (p=0,021) Sitoloji sonuçlarına göre skorlarda anlamlı fark saptanmadı. Biyopsi önerilmesi-yapılması arasındaki süre ve biyopsi yapılması-sonucun açıklanması arasındaki süre ile tüm zaman noktalarındaki toplam skoru ve alt boyut skorları arasında herhangi bir ilişkiye yoktu. Sonuç: Tiroid biyopsisi yapılanlarda anksiyeteyi etkileyen faktörler alkol kullanımı, tiroid biyopsi öyküsü, serebrovasküler olay öyküsü ve eğitim düzeyidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF ANXIETY RELATED TO THYROID BIOPSY Objective: Fine needle aspiration biopsy of thyroid is a golden standard procedure for diagnosis of thyroid cancer. The patients may feel anxiety due to the procedure itself or the possible malignancy. In this study, we aimed to evaluate the anxiety experienced throughout the period from biopsy proposal until the announcement of the result and the related factors. Methods: The study was conducted in outpatients aged over 18 years of Deparments of Endocrinology and Internal Medicine. Eighty eight patients whom thyroid biopsies were proposed and those whom were not proposed (n=75) were enrolled to the study. Those with neuropsychiatric diseases, TSH value outside the range of 0.1-10 mIU/L and abnormal free thyroid hormones were excluded. For the biopsy group, 42 were given written informed document and 46 were provided written-visual educational document. All enrollees were evaluated for anxiety with the help of a survey at the beginning of the study (1.) and the biopsy group was further evaluated on biopsy date (2.) and when the result was announced (3.). The survey, Hospital Anxiety and Depression Scale, constituted of 14 questions. Each questions was scored from zero to three. The scores were calculated as anxiety score, depression score and total score. Results: Mean age was 51 years and female was the preponderent gender (80% of biopsy group and 54% of the control group). The interval between biopsy the proposal and procedure was 43,9±51,2 days, while the interval between the procedure and announcement of the result was 18,2±20,5 days. For all enrollees the basal (1. timepoint) scores were similar. Likewise the scores did not differ according to the timepoint and between the subgroups in the biopsy group. The scores were not significantly different according to gender, smoking, working status, marital status, and accompanying chronic diseases. However, the scores at the 3rd timepoint was significantly higher in patients with previous history of cerebrovascular disease (10,5±6,1, p=0,036). University graduates had lower depression scores at the 2nd and 3rd timepoint and total score at 3rd timepoint were significantly lower in comparison to primary school graduates (2,7±1,2, p=0,029; 3,2±1,0, p=0,036; 7,0±3,2, p=0,041, respectively). Alcohol consumption was related to lower anxiety and total scores at 2nd timepoint (5±0, p=0,0001 and 8±0, p=0,025, respectively). The patients with previous biopsies had higher depression scores at the 2nd timepoint (p=0,021). There was no statistically significant difference in terms of cytology results. The interval between the biopsy proposal and procedure and the interval between the procedure and the announcement of the result were not related to the total score and subscales. Conclusion: Alcohol usage, previous thyroid biopsy, previous cerebrovascular event and educational status determine thyroid biopsy associated anxiety.