Nazal polip tanılı hastalarda klinik ve patoloji ile tedavi faydası tahmin edilebilir mi?
Can we predict who will benefit from nasal steroid treatment in patients with nasal polyp diagnosis by clinical and pathology?
- Tez No: 791236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nazal Polipler, Nazal Steroid, CCCRC, SNOT-22, Mast Hücresi, Nasal Polyps, Nasal Steroid, CCCRC, SNOT-22, Mast Cell
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Nazal polip tanısı alan hastalarda tedavi başarısının öngörülebilirliği klinik ve patolojik bulgularla araştırılmaktadır. Gereç ve Yöntem: 54 hastanın tedavi öncesi ve tedavi sonrası (3 ay 100 µg/gün nazal steroid), Meltzer skorları, SNOT-22 anket skorları ve Butanol Eşik Testi sonuçları kaydedildi ve karşılaştırıldı. Meltzer 1-2 hafif nazal polip, 3-4 ağır nazal polip olarak sınıflandırıldı. Tedavi öncesi alınan patoloji preparatlarında eozinofil ve mast hücreleri sayıldı. SNOT-22 skor farkı ile korelasyon analizi yapıldı. Bulgular: Hafif nazal poliplerde tedavi öncesi (ortalama:4,11) ve sonrası (ortalama:5,52) BTT skorları ile tedavi öncesi (ortalama:29,58) ve tedavi sonrası (23,64) SNOT-22 skorları arasındaki fark anlamlıydı.(p0.05). Mast hücre sayısı ile SNOT-22 skorlarındaki değişim arasında orta derecede anlamlı korelasyon bulundu.(CC:0.48) Sonuç: Meltzer grade 1-2 olan hastalarda mast hücre sayımının tedavi yararı açısından kullanılabileceği ve nazal steroid tedavisinin yararlı olduğu ancak Meltzer grade 3-4 polip saptandığında hastaların SNOT-22 skorlarında düzelme olmadığı görüldü. Sonuç olarak, Meltzer grade 3-4 nazal polipli hastalarda erken cerrahi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In patients with a diagnosis of nasal polyps, the predictability of treatment success is investigated by clinical and pathologic evidences. Material and Methods: Pretreatment and posttreatment(3 months of 100 µg/day nasal steroid),Meltzer scores,SNOT-22 questionnaire scores and Butanol Threshold Test results of 54 patients were recorded and compared.Meltzer 1-2 classified as mild, 3-4 severe.Eosinophil and mast cell counted in pathology preparations taken before treatment.Correlation analysis were made with Snot-22 score difference. Results: In mild nasal polyps, the difference between BTT scores before(mean:4.11)and after(mean:5.52) and Snot-22 scores before(mean:29.58)and after treatment(23.64) was significant(p0.05).Moderately significant correlation was found between the number of mast cells and the change in SNOT-22 scores.(CC:0.48) Conclusion: It was observed mast cell count can be used in terms of treatment benefit and nasal steroid treatment was beneficial in patients with Meltzer grade 1-2 but there was no improvement in the patients' Snot-22 scores when 3-4 polyps were detected. Consequently, early surgery may be recommended for patients with grade 3-4 nasal polyps.