Arı poleninin antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi
Antioxidant and antimicrobial activity of bee pollen
  1. Tez No: 791259
  2. Yazar: KÜBRA VATANSEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ŞAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal Aktivite, Antioksidan Aktivite, Arı Poleni, Antimicrobial Activity, Antioxidant Activity, Bee Pollen
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çalışmamızın amacı, Bursa yöresinden toplanan arı poleninin antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerini belirlemektir. Polen, çiçekli bitkilerin üremesini sağlayan hücrelerdir. Arılar tarafından toplanarak kovanlara taşınır ve arıcılar sayesinde temin edilir. Arı poleninin kimyasal yapısı gereği antioksidan ve antimikrobiyal etki gösterdiği bilinmektedir. Yaptığımız çalışmada antioksidan aktiviteyi belirlemek için DPPH radikal süpürme, demir (III) iyonu indirgeme ve toplam fenolik içerik yöntemleri kullanıldı. Ayrıca polen ekstraktlarının farklı konsantrasyonları arasındaki potansiyel farkın araştırılmasıyla da ilgilenildi. Elde edilen sonuçlar, etanolik ekstraktının en yüksek DPPH radikal süpürme aktivitesine sahip olduğunu, hekzan ekstraktının ise en düşük değerleri gösterdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, yüksek konsantrasyonda etanol ekstraktı % 67,45, düşük konsantrasyonda etanol % 2,65, hekzan ve su ekstraktları sırasıyla % 1,35 ve % 3,27 inhibisyon değeri göstermiştir. Demir (III) iyonu indirgeme gücü değerlendirmesi, etanol ekstraktının 50 mg/mL'de 0,287değeriyle en yüksek indirgeme potansiyeline sahip olduğunu, en düşük verinin ise 10 mg/mL'de 0,056 değeri ile hekzan ekstraktında gözlendiğini ortaya koymuştur. Toplam fenolik içerik değerlendirmesi için en yüksek veri 15,86 mg GAE/g ile etanol ekstraktında gözlenirken, en düşük veriyi aynı konsantrasyonda hekzan ekstraktı 7,13 mg GAE/g olarak göstermiştir. Antimikrobiyal aktivitenin değerlendirilmesi ile ilgili olarak, çalışma arı poleninin etanol ve hekzan ekstraktı ile 4 gram (+) ve 1 gram (-) bakteriye karşı gerçekleştirilmiştir. İyi bir antioksidan aktiviteye sahip olmalarına rağmen, bu ekstraktlar herhangi bir bakteri inhibisyonu göstermemiştir. Bunun nedeni polen ve bitkinin coğrafi konumu, bitki türleri, iklim koşulları, numune toplama, işleme ve depolama gibi birçok faktör olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to explore the antioxidant and antimicrobial activities of bee pollen gathered from Bursa vicinity. Polens are cells that enable flowering plants to reproduce. It is collected by the bees, transported to the hives and provided by the beekeepers. İt is known that bee pollen has antioxidant and antimicrobial effects due to its chemical structure. In our study, DPPH radical scavenging, iron (III) ion reduction and total phenol content methods were run to determine antioxidant activity. We were also interested in investigating the potential difference between different concentrations of pollen extracts. The results revealed that the ethanolic extract had the highest DPPH radical scavenging activity, while the hexane extract showed the lowest values. In addition, ethanol extract at high concentration showed 67.45%, at low concentration; ethanol 2.65%, hexane and water extracts showed inhibition value of 1.35% and 3.27%, respectively. Evaluation of iron (III) ion reducing power revealed that ethanol extract had the highest reduction potential with a value of 0.287 at 50 mg/mL, while the lowest data was observed in hexane extract with a value of 0.056 at 10 mg/mL. For total phenol content evaluation, the highest data was achieved in ethanol extract with 15.86 mg GAE/g, while the lowest data was shown in hexane extract at the same concentration as 7.13 mg GAE/g. Regarding the evaluation of antimicrobial activity, the study was carried out with ethanol and hexane extract of bee pollen against 4 gram (+) and 1 gram (-) bacteria. Despite having good antioxidant activity, these extracts did not show any bacterial inhibition. This may be due to many things like pollen and the geographic location of the plant, plant species, climatic conditions, sample collection, processing and storage.