Dizel motorda etanol kullanımının motor parametrelerine etkisi
The effect of the use of ethanol in diesel engine on engine parameters
- Tez No: 791261
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAHATTİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Etanol, Dizel Motor, Yakıt, Yanma, Emisyon
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Petrol dünyada tükenebilir sınırlı bir kaynaktır. Kullanıldığı birçok alan dışında en önemlisi otomotiv sektöründe araç yakıtı olarak kullanılmasıdır. Sınırlı bir kaynak olması sebebi ile zamanla alternatif yakıtlar aranmaya başlanmıştır. Ayrıca buna ek olarak emisyon değerlerinin azaltılması, yakıt sarfiyatı ve maliyetlerin düşürülmesi hedeflenmektedir. Etanol bitkisel kaynaklı elde edilebilen bir alkol çeşididir. Benzinli motorlarda yalın halde yakıt olarak kullanılmasının dışında günümüzde dizel araçlarda karışım yakıt olarak kullanılmakta ve sürekli iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmada dizel yakıtı içerisine farklı oranlarda etanol katılarak motor performansına ve egzoz emisyonlarına etkisi incelenmiştir. Deneylerde 4 zamanlı, tek silindirli, direkt püskürtmeli dizel motor kullanılmıştır. Testler, farklı yüklerde sabit hızda yapılmıştır. Etanol ilavesiyle birlikte özgül yakıt tüketimi ve HC emisyonunun arttığı, NOx, is ve CO emisyonunun azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Petroleum is a limited resource that can be consumed in the world. Apart from many areas where it is used, the most important one isits use as vehicle fuel in the automotive sector. Since it is a limited resource, alternative fuels have started to be sought over time. In addition, it is aimed to reduce emission values, reduce fuel consumption and costs. Ethanol is a type of alcohol that can be obtained from plant origin. Apart from being used as a pure fuel in gasoline engines, today it is used as a mixture fuel in diesel vehicles and continuous improvement studies are carried out. In this study, the effect of adding ethanol in diesel fuel at different rates on engine performance and exhaust emissions was investigated. A 4-stroke, single-cylinder, direct-injection diesel engine was used in the experiments. The tests were carried out at constant speed at different loads. It was determined that with the addition of ethanol, specific fuel consumption and HC emission increased, while NOx, soot and CO emissions decreased. Key Word: Ethanol, Diesel Engine, Fuel, Combustion, Emission