Belediyelerde iç kontrol ve iç denetim: 'Z' belediyesinde bir araştırma
Internal control and internal audit in municipalities: A research in 'Z' municipality
  1. Tez No: 791266
  2. Yazar: HAVVA HİDAYET GÜRER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EVREN DİLEK ŞENGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Municipality, Internal Control, Audit
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Küreselleşen dünya; yönetim faaliyetlerini arttırmış, kontrol ve denetim uygulamalarının gelişimini zorunlu hale getirmiştir. Bu sebeple, iç kontrol ve iç denetim faaliyetleri modernize edilmiş ve kullanım alanları arttırılmıştır. Dünyadaki iç kontrol ve iç denetim uygulamalarındaki gelişmeler, belediyelerde her geçen gün artan yerel yönetim ihtiyaçlarında da kullanım alanı bulmuş ve önemlilik arz etmiştir. Bu çalışmanın amacı;“Z”Belediyesindeki iç kontrol sistemi ile iç denetim uygulamalarının incelenmesi, iç kontrol ve iç denetim faaliyetleri arasındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. Çalışmada; iç denetim ve iç kontrol kavramları tanımlanmış, belediyelerde iç kontrol ve iç denetim uygulamalarının önemi açıklanmıştır. Çalışmanın araştırma bölümünde Z belediyesinde iç kontrol ve iç denetim faaliyetlerinin uygulanmasına yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçlarının analizinde; Bağımsız örneklem T- Testi, Tek Yönlü Anova Analizi ve Pearson Korelasyon Testi kullanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde, iç denetim farkındalığı arttıkça, iç kontrol etkinliğinin arttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalizing world; increased its management activities and made the development of control and audit practices compulsory. For this reason, internal control and internal audit activities have been modernized and their usage areas have been increased. The developments in internal control and internal audit practices in the world have also found an area of use in the increasing local government needs in municipalities and have become important. The aim of this study; Examining the internal control system and internal audit practices in“Z”Municipality, revealing the relationship between internal control and internal audit activities. In the study; The concepts of internal audit and internal control are defined and the importance of internal control and internal audit practices in municipalities is explained. In the research part of the study, a survey study was conducted for the implementation of internal control and internal audit activities in the Z municipality. In the analysis of the survey results; Independent sample T-Test, One-Way Anova Analysis and Pearson Correlation Test were used. As a result of the analyzes made, it was concluded that as the awareness of internal audit increases, the effectiveness of internal control increases.