Türev piyasaların ekonomik büyümeye etkileri: seçilmiş ülkeler panel veri analizi
Effects of derivative markets on economic growth: panel data analysis in selected countries
- Tez No: 791267
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE TUNÇSİPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal piyasalar, Türev araçlar, türev piyasalar ve ekonomik büyüme, Panel veri analizi, Financial markets, Derivative instruments, derivative markets and economic growth, Panel data analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Dünyada küreselleşmenin giderek büyük bir hız kazanması ve son yüzyıllarda ortaya çıkan krizlerle birlikte finansal sistemin oldukça önemli bir yanını oluşturan türev piyasaların gelişmesine yönelik araştırmalar ve tartışmalar artmıştır. Türev piyasaların, riski dağıtma, işlem maliyetlerini düşürme, asimetrik bilgi eksikliklerini giderme gibi işlevleri piyasalarda ekonomik etkinliği artırmaktadır. Aynı zamanda türev piyasalar ülkeler arası ticaretin gelişmesine ve herhangi bir zaman farkı olmaksızın ekonomik kaynakların transferine olanak sağlamaktadır. Bu bağlamda türev piyasaların ekonomideki fonksiyonlarına dikkate alındığında türev piyasaların büyüme üzerindeki etkileri araştırmaya değer bulunmuştur. Bu çalışmada türev piyasaların ekonomik büyüme üzerindeki etkileri Dünya Bankası gelir gurubuna göre sınıflandırılmış üst gelir ve orta üst gelir sınıfı ülkelerinden gerekli verilerine ulaşılabilen 19 ülke ile 2005-2021 yılları arasında panel veri analizi uygulanarak incelenmiş ve elde edilen ampirik kanıtlar literatür ile karşılaştırılarak politika önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The formations and explanations for the clusters of derivative markets, which constitute a very important aspect of the financial system due to the globalization gaining momentum in the world and the recent crises. Derivative markets do not increase the economic efficiency in the markets in terms of risk distribution, reducing transaction times, keeping asymmetric information deficiencies. At the same time, derivative markets allow the continuity of trade between countries and the transfer of economic resources without any time difference. In this context, we found it worthwhile to continue the results of the derivatives markets, which continue to operate in the economy, on growth. The effects of these derivatives markets on economic growth were examined according to the World Bank income group, and 19 countries where the requirements of upper income and upper middle income class countries could be reached were examined by applying panel data analysis between the years 2005-2021 and the empirical data obtained were compared with the literature and policy recommendations were presented.