Sosyal medyanın lise gençliğinin değerleri üzerindeki etkileri: İzmir örneği
The effects of social media on the values of the high school youth: The example of İzmir
- Tez No: 791282
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇAPCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Religion, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Gençlik, Değerler, İzmir Örneği, Social Media, Youth, Values, The Example of İzmir
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
Sosyal medya, gün geçtikçe insanların daha aktif olduğu bir ortam haline gelmektedir. İletişim araçlarının gelişimi ile bu etki, hayatın tüm alanlarına ulaşmaktadır. Bu durum diğer bilimsel alanlarda olduğu gibi sosyoloji yazınında da belirmekte ve sosyal medya ile ilgili araştırmaların yoğunlaştığı görülmektedir. Sosyal medyanın toplumda bu derece yer edinmesi, özellikle liseli gençler için gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesi, bizi sosyal medyanın liseli gençlerin değerleri üzerindeki etkilerini araştırmaya yöneltmiştir. Bu tezin amacı, sosyal medyanın lise gençliğinin değerleri üzerindeki etkilerini İzmir örneğinde ele almak ve anlamaktır. Bu araştırmada sosyal medyanın değerler üzerindeki etkileri; toplumsal uyum, toplumsal güç ve konfor, evrensellik ve çevrecilik, aileyi önemseme ve erdemlilik, milliyetçilik, toplumcu ve geleneksel kültür, bilgiyi önemseme, mistik ve manevi, siyasal, özel hayat boyutlarıyla ele aldık. Araştırma verileri, kotalama yoluyla seçilen Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi ve Fen lisesinde 11.sınıfta okuyan toplam 1000 öğrenciye uygulanan anket sonuçlarına ve 30 öğrenci görüşmelere dayanmaktadır. Sonuç olarak, sosyal medyanın gençlerin değerleri üzerinde etkili olduğuna ilişkin istatistik olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, nicel olarak elde edilen bulgular nitel verilerle de desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social media is becoming an environment where people are more active day by day. With the development of communication tools, this effect reaches all areas of life. This situation appears in the literature of sociology, as in other scientific fields, and it is seen that research on social media is intensified. The fact that social media has gained such a place in society and has become an indispensable part of daily life, especially for high school youth, has led us to investigate the effects of social media on the values of high school youth. The aim of this thesis is to deal with and understand the effects of social media on the values of high school youth in the example of Izmir. In this research, the effects of social media on values; social integration, social power and comfort, universality and environmentalism, caring for the family and virtue, nationalism, socialist and traditional culture, caring for knowledge, mystical and spiritual, political and private life dimensions. The research data is based on the results of the questionnaire applied to a total of 1000 11th grade students in Anatolian high school, Anatolian imam hatip high school and science high school selected by quota, and 30 student interviews. As a result, a statistically significant and positive relationship was found regarding the effect of social media on the values of young people. In addition, the quantitative findings were supported by qualitative data.