Görsel medya ekseninde orta öğretim çağı gençliğinin şiddet eğilimlerinin incelenmesi (İstanbul ili uygulaması)
The investigation of the secondary school adolescents tendency to violence in terms of visual media (The practical study in İstanbul )
  1. Tez No: 241914
  2. Yazar: NEJDET BAKIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ADİL SERDAR SAÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Siddet, medya, kitle iletisim araçları, televizyon, sosyal ögrenme, gençler, Violence, Media, Mass Communication Devices, Social Learning, Youngs
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
?Görsel Medya Ekseninde Orta Ögretim Çagı Gençliginin Siddet Egilimlerinin Incelenmesi (Istanbul Ili Uygulaması)? konulu tezin amacı, 15?18 yas çagı gençliginde siddet egilimlerinin ve siddet kültürünün ögrenilmesinde bir etken olarak görsel medyanın etkilerini ortaya koymak olarak belirlenmistir. Söz konusu yas grubunun siddet içeren yayın ve programlardan olumlu ya da olumsuz nasıl etkilendigi temel degiskenler açısından karsılastırmalı olarak tespit edilmeye çalısılmıstır. Saptanan durum ile ilgili olarak olgular arası iliskileri de ortaya çıkarmaya yönelik olarak bir çalısma yapılmıstır. Arastırmamızda elde edilen verilerin degerlendirilmesinde uygulanan x2 testi sonucunda, yüksek düzeyde tespit edilen iliskiler tablolar halinde ele alınarak yorumlanmıstır. Arastırmamız sonucu elde ettigimiz verilerden, görsel medyanın siddet içerikli yayınların gençlere tasınmasında ve ögretilmesinde bir islev üstlendigi tespit edilmistir. Arastırmanın ana evreni, Istanbul Ili ortaögrenim çagı gençligi olarak adlandırdıgımız, Ortaögretimde (Devlet Genel Lise, Özel Genel Lise, Devlet ve Özel Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Liseler) okuyan ve Mesleki Egitim Merkezlerinde ögrenimlerini sürdüren örgün egitimin dısında kalmıs 15?18 yas grubu gençligidir. Arastırma; giris ve problem durumu, kitle iletisimi araçlarında siddet gösteriminin sosyo-kültürel etkileri, sosyal ögrenme kuramı, orta ögretim çagı gençligi ve sorunları, görsel-isitsel medya, siddet ve suç, yöntem, bulgular ve yorum, sonuç ve öneriler olmak üzere sekiz bölüm altında toplanmıstır.
Özet (Çeviri)
The purpose of " The Investıgatıon Of The Secondary School Adolescents? Tendency To Vıolence In Terms Of Vısual Media (The Practıcal Study In Istanbul ) thesis is to elicit the effect of media on tendency to violence and learning of violence culture among 15?18 aged young people. It has been tried to find out how the said aged group is affected ? negatively or positively - by the programs that contain violence in comparison with basic parameters. A study about establishing the result of x2 test which is practiced in evaluating the data, highly verified relations are commented on the tables. According to the obtained data, it is found out that the visual media has a role on teaching violence to young by means of the programs containing violence. The center of the research is the students who are currently studying at secondary school (State High Schools, Private High School, State and Private Anatolian High Schools, and Vocational Schools ) and the students who are out of formal education and who carry on their education in Vocation Centers, as we call them the secondary school age group in Istanbul. The research is grouped in eight topic: Introduction and the state of the problem, socio-cultural effects of violence in mass communication devices, social learning theory, secondary school young?s problems, aoudio-visual media, violence and crime, methods, data and comments and comments and suggestions.