Vüs'at Orhan Bener'in eserlerinin varoluşçu psikanalitik yaklaşımla incelenmesi
The existentialist psychoanalytic analysis of Vüs'at Orhan Bener's works
- Tez No: 791344
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA APAYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Varoluşçu psikanaliz, varoluşçu psikanalitik yaklaşım, Vüs'at O. Bener, Existential psychoanalysis, existential psychoanalytic approach, Vüs'at O. Bener
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Varoluşçu psikanalitik yaklaşım; psikoloji dünyasında yirminci yüzyılın sonlarında yer edinmeye, yirmi birinci yüzyılın ilk dönemlerinde popülerleşmeye başlaması nedeniyle yazın alanında kuram olarak yabancı kalınan bir felsefedir. Varoluşçu psikanaliz bir terapi yöntemi olmasına rağmen felsefe olarak değerlendirme nedenimiz ise varoluşçu psikanalistlerin terapi yöntemlerinde varoluşçu filozofların görüşlerini temele aldıklarını açıkça ifade etmeleridir. Bu nedenle varoluşçu psikanalitik yaklaşım yalnızca bir terapi ve analiz kuramı değil varoluşla içkin bir felsefe olarak değerlendirilebilir. Ancak çalışmamızda, varoluşçu psikanalistlerin söz konusu kuramın çerçevelerini çizdikleri sınırlarda ele alındığını belirtmeliyiz. Türk edebiyatı incelemelerinde varoluşçu psikanalitik yaklaşım henüz kuram olarak değerlendirmeye alınmamıştır. Çalışmamızın amacı, Vüs'at O. Bener'in roman ve öykülerini varoluşçu psikanalitik yaklaşımla incelemekle beraber varoluşçu psikanalitik yaklaşımın edebi değerlendirmeye uygunluğunu tartışabilmektir. Vüs'at O. Bener'in eserlerindeki kompleks yapı ve yarattığı karakterlerin felsefi sorgulamalarının zenginliği çalışmamızın kuramı ile örtüşen bir akış sunmaktadır. Bu nedenle Bener'in eserleri çalışmamıza örneklem olarak alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The existential psychoanalytic approach is a philosophy that has remained a foreign theory in the literature since it began to gain ground in the world of psychology at the end of the twentieth century and has become popular in the early twenty-first century. Although existential psychoanalysis is a therapy method, we consider it as philosophy since existential psychoanalysts clearly state that they use the views of existential philosophers as the basis for therapy methods. Therefore, the existential psychoanalytic approach can be considered not only as a theory of therapy and analysis but as a philosophy immanent to existence. However, we should note that in our study, the theory in question was addressed within the limits existential psychoanalysts define. In Turkish literature, the existential psychoanalytic approach has not yet been evaluated as a theory. The aim of our study is to examine the novels and stories of Vüs'at O. Bener with the existential psychoanalytic approach and discuss the suitability of the existential psychoanalytic approach to literary criticism. The complex structure in the works of Vüs'at O. Bener and the richness in philosophical inquiries of the characters he created provide a flow that overlaps with the theory of our study. For this reason, Bener's works were taken as the sample in our study.