İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı ile öğrenme ve çalışma sorumluluğu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between digital game addiction and responsibilities of learning and studying of 4th grade students of primary school
- Tez No: 791359
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN İFLAZOĞLU SABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital oyun bağımlılığı, öğrenme ve çalışma sorumluluğu, öğrenmeye yönelik sorumluluk, dijital oyun, öğrenme, ilkokul 4.sınıf, Digital game addiction, responsibilities of learning and studying, responsibility in terms of learning, digital game, learning, 4th grade primary school
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı ile öğrenme sorumlulukları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada ayrıca dijital oyun bağımlılığı ile öğrenme ve çalışma sorumluluğu puanlarının cinsiyet, anne eğitim durumu ve baba eğitim durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve dijital oyun bağımlılığı puanlarının öğrenme ve çalışma sorumluluğu puanlarını anlamlı şekilde yordayıp yordamadığına bakılmıştır. İlişkisel tarama modelinde yürütülen araştırmanın örneklemini Gaziantep ili, Nizip ilçesinde bulunan ilkokulların 4. sınıfında öğrenim gören 676 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Çocuklar için Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”,“Öğrenme ve Çalışma Sorumluluğu Ölçeği”ve“Kişisel Bilgiler Formu”, kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 20.0 paket programından yararlanılarak betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon testi, doğrusal regresyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin dijital oyun bağımlılıkları“az riskli”düzeyde bulunurken, öğrenme ve çalışma sorumlulukları“iyi”düzeyde bulunmuştur. Araştırmanın alt amaçları doğrultusunda yapılan analizler sonucunda öğrencilerin dijital oyun bağımlılıkları ile öğrenme ve çalışma sorumluluğu puanlarının cinsiyete göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin dijital oyun bağımlılıkları ile öğrenme ve çalışma sorumluluklarının anne eğitim durumu açısından anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı, baba eğitim durumunun ise sadece dijital oyun bağımlılığı alt boyutlarından“oyun süresinde tolerans gelişimi ve oyuna yüklenen değer”alt boyutu için babası ilkokul mezunu olan öğrenciler ile üniversite mezunu olan öğrenciler arasında ilkokul mezunu olanlar lehine anlamlı bir farklılık oluşturduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin dijital oyun bağımlılığı puanları ile öğrenme ve çalışma sorumluluğu puanları arasında orta düzeyde, negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu; dijital oyun bağımlılığı puanlarının öğrenme ve çalışma sorumluluğu puanlarını anlamlı bir şekilde yordadığı; öğrencilerin öğrenme ve çalışma sorumluluğu puanlarının %19,8'inin dijital oyun bağımlılığı puanları ile açıklanabildiği görülmüştür. Sonuç olarak elde edilen bulgular doğrultusunda öğrencilerin dijital oyun bağımlılığı arttıkça öğrenme ve çalışma sorumluluklarının azalacağı söylenebilir. Sonuç olarak, bu araştırmadan elde edilen bulgular dijital oyun bağımlılığının öğrenme ve çalışma sorumluluğu üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu kanıtlar niteliktedir. Bu bağlamda çocuk ve ergenlerin dijital oyun bağımlılığının olumsuz etkilerinden korunmasının gerekli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The current study aims to investigate the relationship between digital game addiction and the responsibilities of learning and studying among 4th grade primary school children. It has also examined whether this relationship between variables differed by gender, and educational status of mother and father, or not. Besides, it is observed whether the score of digital game addiction was predicted by the responsibilities of learning and studying scores. Participants of the study which is conducted as a relational (correlational) scanning model will be 676 primary school students (4th grade) which have been in Nizip, Gaziantep. Demographic information form, Digital Game Addiction Scale for Children, and Responsibilities of Learning and Study Scale were given to the participants during data collection. Descriptive statistics, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson Product-Moment Correlation test, linear regression analysis, and multiple linear regression analysis were conducted to analyze the data via SPSS 20.0. As a result of this study, the digital game addiction of the students was revealed at the level of“low-risk”, while their responsibilities of learning and studying were found level of“good”. According to the result of the analysis which is conducted to analyze the subgoals of the study, it was observed that digital game addiction scores and the responsibilities of learning and studying scores of the students differed significantly in terms of gender. Furthermore, digital game addiction and responsibilities of learning and studying scores of the students did not differ in terms of the educational status of the mother. Whereas their scores were significantly different in terms of the educational level of fathers only in the digital game addiction's subscale which is“the development of tolerance during game time and value attributed to the game”. In other words, it was revealed that students whose fathers graduated from primary school were significantly different from the students whose father graduated from university, in favor of primary school graduates. Furthermore, it was detected that there was a moderate, negative, and significant relationship between score averages of digital game addiction and responsibilities of learning and study; score averages of digital game addiction significantly predicted score averages of responsibilities of learning and studying. Also, 19,8% of the scores of responsibilities of learning and studying were explained by their scores of digital game addiction. Consequently, it can be suggested that as the digital game addiction of students increases, their responsibilities of learning and studying will decrease significantly. In conclusion, the findings from this research prove that digital game addiction has a significant impact on learning and working responsibility. In this context, it has been seen that it is necessary to protect children and adolescents from the negative effects of digital game addiction.