Öğretmenlerin 21. YY. öğreten becerileri ile pedagojik inanç sistemleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between teachers' 21st century teaching skills and pedagogical belief systems
- Tez No: 791391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ALDAN KARADEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21. yy. öğreten becerileri, pedagojik inanç, okul öncesi öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, 21st century teaching skills, pedagogical belief, preschool teachers, primary teachers
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin 21. yy. öğreten becerileri ile pedagojik inanç sistemleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Öğretmenlerin 21. yy. öğreten becerileri ve pedagojik inanç sistemleri cinsiyet, branş, hizmet yılı, eğitim durumu ve görev yapılan okulun sosyo-ekonomik durumuna göre de ele alınmıştır. Araştırma, genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeline göre desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Aydın ili Kuşadası ilçesindeki devlet okullarında çalışan toplam 172 okul öncesi ve sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler, Orhan-Göksün ve Kurt (2017) tarafından geliştirilen“21. yy. Öğreten Becerileri Kullanım Ölçeği”, Soysal, Radmard ve Kutluca (2018) tarafından uyarlanan“Pedagojik İnanç Sistemleri Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Verilerin analizinde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma değerleri hesaplanmış, t-Testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), Post-Hoc Testleri (LSD, Scheffe ve Dunnett's C) ve Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular, okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin 21. yy. öğreten becerilerinin“her zaman”düzeyinde olduğunu; cinsiyet, branş, hizmet yılı ve görev yapılan okul değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediğini ortaya koymuştur. Öğretmenlerin 21. yy. öğreten becerileri, eğitim durumuna göre“yönetsel beceriler”alt boyutunda ve ölçeğin tamamında, lisansüstü mezunu olanlar lehinedir. Öğretmenlerin pedagojik inançları“tam öğrenci merkezli”düzeyinde olarak tespit edilmiştir ve cinsiyet ile eğitim durumuna göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Öğretmenlerin pedagojik inançları, branş ve hizmet yılı değişkenlerine göre“öğrenci merkezli inançlar”alt boyutunda ve ölçeğin tamamında; görev yapılan okulun sosyo-ekonomik durumuna göre ise“öğretmen merkezli inançlar”alt boyutunda ve ölçeğin tamamında anlamlı farklılık göstermektedir. Öğretmenlerin 21. yy. öğreten becerileri ile pedagojik inançları arasında düşük düzeyde, pozitif yönde anlamlı bir ilişki belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between 21st century teaching skills and the pedagogical belief systems of preschool and primary school teachers. Teachers' 21st century teaching skills and pedagogical belief systems were discussed in terms of variables such as gender, branches, years of teaching experience, educational level and socio-economic status of the schools served. The study was carried out in accordance with the correlational survey, which is one of the quantitative methods. The study group of this research conducted in the 2020-2021 education year consists of 172 preschool and primary school teachers in the public school in Kuşadası district of Aydın province. The data were collected with“21st Century Teacher Skills Scale”developed by Orhan-Göksun and Kurt (2017),“The Pedagogical Belief Systems Scale”adapted by Soysal, Radmard and Kutluca (2018) and“Personal Information Form”. In the analysis of the data, frequency, arithmetic mean, standard deviation values were calculated, t-Test, one-way analysis of Variance (Anova), Post-Hoc Tests (LSD, Scheffe and Dunnett's C) and Pearson correlation analysis were used. The findings show that preschool and primary teachers' 21st century teaching skills are at the“always”level; 21st century teaching skills of teachers don't show a significant difference according to gender, branch, years of service and socio-economic status of the schools served. According to the educational level, 21st century teaching skills of teachers are in favor of those who have postgraduates in the sub-dimension of“administrative skills”and the general total of the scale. Teachers' pedagogical beliefs are at the“fully learner-centered”level and don't show a significant difference according to gender. According to the branch and years of service, pedagogical beliefs of teachers show a significant difference in the sub-dimensions of“leaner-centered pedagogical beliefs”and general total of the scale; according to the socio-economic status of the schools served, pedagocial beliefs of teachers show a significant difference in the sub-dimensions of“teacher-centered pedagogical beliefs”and general total of the scale. The results also show that there are low-level and positive significant correlation between 21st century teaching skills and pedagogical belief systems.