Taşımacılık sektöründe konteyner terminali tasarımı ve yatırım maliyetleri yönünden incelenmesi
Designing container terminals and analyzing their investment costs in the transportartion sector
- Tez No: 79140
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAY GÖKÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konteyner terminali, Liman, Taşımacılık, Yatırım, Fizibilite, Container terminal, Port, Transportation, Investment, Fisibility XI
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
ÖZET Taşımacılık Sektöründe Konteyner Terminali Tasarımı ve Yatırım Maliyetleri Yönünden İncelenmesi Taşımacılık sektöründe bir devrim sayılabilecek konteyner taşımacılık sistemi yük gruplarım tek ve standart bir parça haline dönüştürerek taşıma sistemleri arasında entegrasyonu sağlamış (kapıdan kapıya taşımacılığı mümkün kılmış) ve böylece daha hızlı (seri), daha güvenli, daha düşük maliyetli ve daha verimli bir taşımacılık anlayışını ortaya koymuştur. Bu sistemin en önemli iki ana elemanı; konteyner taşımaya elverişli gemiler ve bu gemileri yükleyip boşaltabilecek ekipmana sahip liman terminalleridir. Bu çalışmanın konusu ise konteyner taşımacılık sisteminin vazgeçilmezi olan konteyner terminalleridir. Bir endüstri mühendisliği yüksek lisans tezi olan bu çalışmada öncelikle sektöre yabancı olanlara yönelik olarak genel limancılık ve konteyner bilgileri verilmiştir. Daha sonra konteyner trafik tahmini ve yapımı düşünülen yeni bir konteyner terminalinin tasarımı konulan incelenmiştir. Uygulama kısmında ise“7. beş yıllık kalkınma planı”nda da ismen yerini almış olan Derince Konteyner Terminali'nin fizibilite çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Designing Container Terminals And Analysing Their Investment Costs In The Transportation Sector The containerization, which can be considered as a revolution in the transportation sector, has acquired the integrity of transportation systems by transforming cargo groups into one standardized unit (door to door transportation). So, it has introduced faster, safer and more efficient transportain concept with lower cost. The most important two main element of this system are special vessels for container transportation and ports which have special equipments to serve these vessels. The subject of this research is container terminals, which are indispensable to containerization. In this study, which is a master thesis at industrial engineering program, at first general knowledge of port and container was given especialy to those who are not in this sector. Then, the forecasting for containerization and the container facility planning were analysed. In the application part of this research, the risibility study of Derince Container Terminal, which has namely taken place in“the seventh development plan of five years”, was done.