Çocuklu kadın ve erkeklerin COVID-19 pandemi sürecinde çocuk bakımı ile ilgili yaşadıkları güçlükler ve sosyal hizmet gereksinimleri
The challenges and social work requirements of women and men with children in child care during the COVID-19 pandemic process
  1. Tez No: 791468
  2. Yazar: AYLİN ULUSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK ZUBAROĞLU YANARDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, Ebeveyn, Sosyal hizmet, Aile içi iletişim, Pandemic, Parent, Social work, Family communication
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çocuklu kadın ve erkeklerin COVID-19 pandemi sürecinde çocuk bakımı konusunda yaşadıkları sorunları ve bunlarla başa çıkmak için ihtiyaç duydukları sosyal hizmet gereksinimlerini belirlemeyi amaçlayan bu çalışmaya, 19'u kadın, 11'i erkek olmak üzere toplam 30 ebeveyn katılmıştır. Nitel araştırma yöntemi kapsamında yürütülen bu çalışmada katılımcılar ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Katılımcılara, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formunda yer alan 9 soru yöneltilmiştir. Çözümlemede ilk aşama olarak betimsel analiz yapılmış ve katılımcıların öne çıkardıkları kavramlar incelenmiştir. İkinci aşamada çalışmanın tematik yapısı ortaya çıkarılmıştır. Verinin çözümlenmesinde görüşme dökümleri gruplanmış, çalışmaya ait on ana tema oluşturulmuştur.“Çalışma durumunun etkisi”,“ekonomik zorlukların çocuk bakımı üzerindeki etkileri”,“karantinanın/izolasyonun etkisi”,“pandemi sürecinin yönetilmesi”,“eğitime ara verilmesinin etkileri”,“virüse yakalanmanın duygusal ve psikolojik etkisi”,“pandemi sonrası döneme hazırlık”,“pandeminin aile içi iletişim ve ilişkilere etkisi”,“desteğe gereksinim duyulması”ve“ebeveynlerin çocuk bakımına yönelik sosyal politika ihtiyaçları”şeklindedir. Görüşmelerden elde edilen veriler, MAXQDA 2020 paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve çeşitli bulgulara ulaşılmıştır. Bulgulara göre görüşme gerçekleştirilen çocuk sahibi bireylerin ifadelerinden yola çıkarak; pandemi döneminde yaşadıkları ekonomik sorunların arttığı, pandemi sürecini yönetmede yetersiz kaldıkları, kendilerinin ve çocuklarının desteklenmesine ihtiyaç duydukları, psikolojik sorunlarının ve aile içerisinde yaşanan problemlerin arttığı bilgileri elde edilmiştir. Türkiye'de kamu kurum ve kuruluşları tarafından pandemi sürecinde ailelere yönelik birçok hizmetler sunulmuştur. Yürütülen uygulama ve faaliyetler olmasına rağmen yaşanan güçlüklere ve farklı ihtiyaçlara yönelik geliştirilmeye ve güçlendirmeye açık durumlar bulunduğu, çocuk sahibi ailelerin bu konularda daha fazla desteğe gereksinim duyduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada, çocuk sahibi anne ve babaların pandemi sürecinde yaşadıkları güçlükler belirlenmiş olup bunlara yönelik geliştirilebilecek sosyal hizmet gereksinimlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the problems faced by women and men with children during the COVID-19 pandemic in terms of child care and the social work needs they require to cope with these problems, a total of 30 parents, 19 of whom were women and 11 of whom were men, participated in this study. In this study, which was carried out within the scope of the qualitative research method, in-depth interviews were conducted with the participants. The participants were asked 9 questions that were included in the semi-structured interview form developed by the researcher. As the first step in the analysis, a descriptive analysis was carried out and the concepts emphasized by the participants were examined. In the second stage, the thematic structure of the study was revealed. In the data analysis, tthe interview transcripts were grouped and ten main themes were created for the study:“The effect of job status”,“the effects of economic difficulties on child care”,“the effect of quarantine/isolation”,“management of the pandemic process”,“the effects of interruption to education”,“the emotional and psychological effects of contracting the virus”,“ preparation for the post-pandemic period”,“the impact of the pandemic on family communication and relationships”,“the need for support”and“the social policy needs of parents for child care”. The data obtained from the interviews was analyzed using the MAXQDA 2020 package program, and various findings were reached. According to the findings, based on the statements of the individuals with children who participated in the interviews; it was found that economic problems increased during the pandemic, they felt inadequate in managing the pandemic process, they needed support for themselves and their children, psychological problems increased and there were more problems within the family. Many services have been offered to families by public institutions and organizations in Turkey during the pandemic. Despite the implementation of activities and programs, it has been determined that there are open situations that need to be developed and strengthened for the difficulties and different needs encountered, and that child-rearing families require more support in these areas. In this study, the difficulties experienced by parents with children during the pandemic have been identified, and social work needs for addressing them have been included.