İstanbul Boğazı'nın kirlilik özümleme kapasitesinin belirlenmesi
Determination of pollution capacity of Bosphorus
  1. Tez No: 79149
  2. Yazar: ORHAN SEVİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul Boğazı, Fosfor Değişim Modeli, Ötröfikasyon, Phytoplankton Kinetiği, Özümleme Kapasitesi xı
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Bu çalışmada İstanbul Boğazı'nda Karadeniz'den Marmara Denizine doğru akan üst tabakada Fosfor Değişim Modeli uygulanmışta. Bu modelle Karadeniz'in İstanbul Boğazı bağlantısında KO ölçüm istasyonundan İstanbul Boğazı'mn Marmara Denizi ile bağlantı noktası B2 ölçüm istasyonu arasındaki mesafede phytoplankton bünyesinde bulunan inorganik fosfor konsantrasyonundaki değişim incelenmiştir. İstanbul boğazının morfolojik ve atmosferik şartları 1996 yılı içinde mevsimlere ve aylara göre nasıl bir değişimin olduğu incelenmiştir. İstanbul Boğazındaki akış, Karadeniz ile Marmara Denizi su yüzü kotu arasındaki ortalama 55 cm'lik fark ile Marmara denizin %3.85 ve Karadeniz'in %1.75'lik tuzluluğun oluşturduğu yoğunluk farkından meydana gelmektedir. İstanbul Boğazı'nda üst tabakada, yani Karadeniz'den Marmara Denizi'ne doğru olan ortalama akıntı hızı 0.5-0.6 m/s'dir. Marmara Denizi'nden Karadeniz'e doğru olan alt tabakadaki akıntı hızı ise 0.4-0.5 m/sn'dir. İstanbul Boğazı'nda 1996 yılı içinde M23, B2, B7, B13, KO, KOI istasyonlarında 5 m ve 50 m derinliklerde inorganik fosfor ve NO3+NO2 konsantrasyonları aylık olarak ölçülmüştür. Bunun sonucunda K0 ile B2 istasyonları arasında inorganik fosfor konsantrasyonlarında yıllık ortalama değerde üst tabakada %14'lük bir atış alt tabakada %30'luk bir azalma gözlenmiştir. K0 istasyonunda 5 m derinlikte yapılan phytoplankton konsantrasyon değerleri fosfor değişim modelinde kullanılarak phytoplankton bünyesinde bulunan inorganik fosfor konsantrasyonu değişimi K0 ile B2 istasyonu arasında incelenmiştir. Uygulanan Fosfor Değişim Modeli ile elde edilen sonuçların değerlenilmesiyle istanbul Boğazı boyunca üst tabakada bulunan Pyhtoplanktondan kaynaklanan inorganik fosfor konsantrasyonunda %78'lik bir azalma görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, The phosphorus transformation model was applied to the top layer of Bosphorus which flows from Black Sea to Marmara Sea. The changes of inorganic phosphorus concentration in phytoplankton biomass between KO measuring station in Bosphorus connection of Black Sea and B2 measuring station in Bosphorus connection of Marmara Sea was determined by this model. The morphological conditions and annual and seasonal meteological parameters of Bosphorus were investigated. The flow in Bosphorus depends on the difference of average 55 cm water level between the Black Sea and Marmara Sea and the difference of density (3.85 % in Marmara Sea and 1.75 % in Black Sea). The average velocity of top layer of Bosphorus which flows from Black Sea to Marmara Sea is 0.5-0.6 m/s. The average velocity of lower layer of Bosphorus which flows from Marmara Sea to Black Sea is 0.4-0.5 m/s. The concentration of inorganic phosphorus and NO3+NO2 were measured at M23, B2, B7, B13, KO, KOI stations in Bosphorus at the depth of between 5 and 50 m every month in 1996. As a result, it was found that there is 14% increase in top layer and 30 % decrease between K0 and B2 stations in lower layer in inorganic phosphorus concentrations. The concentration changes of inorganic phosphorus between KO and B2 stations were investigated by using phosphorus transformation model to which the phytoplankton concentration values was applied. By using this model, it was found that in Bosphorus there was % 78 decrease in phosphorus originating from phytoplankton. Keyword: Bosphorus, Phosphorus Transformation Model, Eutrophication, Phytoplankton Kinetics, Assimilation Capacity xn