Dijital basında yer alan COVID-19 haberlerin geleneksel basındaki haberlerle karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of COVID-19 news in the digital media with the news in the traditional media
- Tez No: 791502
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İPEK SUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: İdeoloji, Söylem, Haber, Dijital basın, Geleneksel basın, Ideology, Discourse, News, Digital press, Traditional press
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya İletişim ve Habercilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Çin'in Hubei eyaleti Wuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan COVID-19 salgını, tüm dünyaya hızla yayılmış ve sonuçlarıyla vahim bir pandemi olarak tarihe geçmiştir. Günümüzde COVID-19, aşılamanın gelişmiş ülkeler ve gelişmemiş ülkelerde yaygınlaşmasıyla henüz bitmemiş olsa da etkisinin azaldığını söylemek mümkündür. Dünya ülkeleri ve toplumlar böyle zamanlarda gerekli enformasyonu en hızlı ve güvenilir olarak medya aracılığıyla gidermektedirler. İnsanlar enformasyon ihtiyaçlarını geleneksel ve dijital medya platformlarından sağlamış, bu süreçte haber metinleriyle daha fazla ilgilenmişleridir. Dijital basında ve geleneksel basında yer alan COVID-19 haberlerinin karşılaştırmalı analizine dayanan eleştirel çalışma; Teun Van Dijk'ın eleştirel söylem çözümleme yöntemi uygulanarak analiz edilmiştir. Dijital basının ve geleneksel basının iki farklı mecra olması haber üretim ve seçim süreçlerinde ve haber dillerinde birçok farklılıkların oluşmasına neden olsa da haber verme amaçları ortak amaçlardandır. Bu farklılıkların farkındalığı üzerinden haberlerin ideolojilerini ortaya koyabilmektir. Tarih boyunca yaşanan tüm önemli olay ve olgular birçok yeni söylemin oluşmasına da neden olmuştur. Medyanın etki etme ve etkileme potansiyelinin kuvvetli olması, Söylemlerin taşıyıcısı olmasına neden olmuştur. Medya organlarının iktidar ile olan ekonomik politik ilişkilerinin boyutu gazete haberlerinde kendisini belli etmektedir. Çalışmanın amacı haberlerin ardında gizlenen bu söylemleri ortaya çıkarmak haberlerin iktidarın-muhalefetin söylemelerini yansıtan metinler olduğunu kanıtlayabilmektir. Bu söylemleri anlayabilmek için ise eleştirel söylem analizi çalışmamıza uygulanmıştır. Ele alınan haberlerin söylem analizi makro ve mikro yapılar ele alınarak incelenmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 epidemic, which emerged in December 2019 in Wuhan, China's Hubei province, spread rapidly all over the world and went down in history as a serious pandemic with its consequences. Today, it is possible to say that the impact of COVID-19 has decreased, although it has not yet ended with the spread of vaccination in developed and underdeveloped countries. In such times, the countries and societies of the world provide the necessary information in the fastest and most reliable way through the media. People have provided their information needs from traditional and digital media platforms, and in this process, they have become more interested in news texts. Critical study based on comparative analysis of COVID-19 news in digital and traditional press; It was analyzed by applying Teun van Dijk's critical discourse analysis method. Although the digital press and the traditional press are two different channels, there are many differences in news production and selection processes and news languages, but the purposes of reporting are common purposes. It is to reveal the ideologies of the news through the awareness of these differences. All the important events and phenomena throughout history have also led to the formation of many new discourses. The strong potential of the media to influence and influence has caused it to be the carrier of the Discourses. The extent of the economic-political relations of the media organs with the government is evident in the newspaper news. The aim of the study is to reveal these discourses hidden behind the news and to prove that the news are texts that reflect the statements of the government-opposition. In order to understand these discourses, critical discourse analysis was applied to our study. The discourse analysis of the news in question has been examined by considering macro and micro structures.