Pandemi sürecinde sağlık kuruluşlarındaki etik yönetim yaklaşımlarının sağlık çalışanlarının motivasyonuna etkisi
The effect of ethical management approaches in healthcare organizations on the motivation of health workers in the pandemic process
- Tez No: 791622
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY TAMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Etik, Yönetim, Sağlık Kurumları, Çalışan Motivasyonu, Ethics, Management, Health Institutions, Employee Motivation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Giriş: Çalışmanın amacı, Covid 19 pandemi sürecinde, etik ilkeler doğrultusunda, Azerbaycan`daki sağlık kurumlarının yönetimi ve çalışanların motivasyonuna nasıl etki ettiğinin incelenmesidir. Bu yönde ilk olarak dünyada pandeminin boyutunun ve sağlık kurumlarındaki yönetiminin incelenmesi amaçlanmıştır. Daha sonra bu sürecin Türkiye`deki sağlık kurumlarının, yönetimde kullandığı yöntemlerin açıklanmasını amaçlamaktadır. Çalışmanın genel amacı, sağlık yönetiminin rolleri, sorumluluğunu sağlık yönetiminde yer alan etik ilkeler bağlamında analiz etmektir. Bu çalışma, günümüzde dünyadaki sağlık sorunları göz önüne alındığında sürekli genişleyen ve büyüyen sektördeki mevcut bilgilere değer katmaktadır. Bununla birlikte çalışma konusunu etkili bir şekilde tartışmak için aşağıdaki özel hedefler çalışma için çok önemlidir: • Etik ilkeler yönünde sağlık yönetimi ve sağlık yöneticisinin rolünü analiz etmek • Sağlık çalışanlarının işlevleri, sorumlulukları ve rolleri arasındaki farkı göstermek • Sağlık yöneticilerinin temel yetkinlikleri ve yetenekleri arasındaki kontrast ve karşılaştırmaları göstermek Yöntem: Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden deneysel olmayan tarama deseni ile hazırlanmıştır. Tarama deseni, bir evren içerisinde seçilen bir örneklem üzerinde yapılan çalışmalar ile evren genelindeki eğilim, tutum ve görüşlerin nicel olarak betimlenebilmesini sağlar. Tarama deseni, bir grubun belirli bir konu ya da sorun hakkındaki görüşlerinin bir dizi soru aracılığıyla belirlenmesidir. Seçilen grup içindeki bireylerden grubun mevcut durumunu belirlemeyi, görüş, inanç ve tutumları hakkında bilgi elde etmeyi sağlar. Örnekleme metodu olarak seçkili örnekleme şekillerinden kolay tesadüfi (rastsal) örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Tesadüfen seçilen ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan kişilerle çalışma gerçekleştirilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada, sağlık sektörü çalışanları için etik yönetimin motivasyon üzerinde pozitif yönlü etkisi belirlenmiştir. Sağlık alanında oldukça değişiklik ve inkişaf vardır. Sağlık kurumları başarı göstermiş olabilmek için bu gelişimleri yakından takip etmeli ve çalışanlar bu mevzularla alakalı bilgilendirilmelidir. Sağlık mensuplarının motivasyonuna tesir eden örgütsel ve yönetsel faktörlerin başında; iletişim, amaç birliği, yetki ve sorumluluklar, fizyolojik çalışma koşulları gelmektedir. Sağlık mensupları değişik meslek gruplarından oluşmaktadırlar ancak beraber, ahenkle çalışırlarsa başarı elde edebilirler. Bunun için tıp kuruluşlarının yöneticilerine büyük yükümlülükler düşmektedir. Kurum çalışanlarına kurumun amaçları aydın bir şekilde belirtilmeli ve benimsetilmelidir. Çalışanların tek bir maksat için toplanmaları sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Preamble: The aim of the study is to examine the management of health institutions in Azerbaijan and how it affects the motivation of employees in line with the ethical principles during the Covid 19 pandemic process. In this direction, it was first aimed to examine the size of the pandemic in the world and its management in health institutions. Then, this process aims to explain the methods used in the management of health institutions in Turkey. The general purpose of the study is to analyze the roles, responsibilities and ethical principles of health management. This study adds value to the existing knowledge in the ever-expanding and growing sector, given the health problems in the world today. However, in order to effectively discuss the study topic, the following specific objectives are crucial for the study: • Analyzing the role of health management and health manager in line with ethical principles • Demonstrate the difference between the functions, responsibilities and roles of healthcare professionals • Demonstrate contrasts and comparisons between the core competencies and abilities of health managers Method: The research is a non-experimental quantitative screening method. In this study, the screening pattern, one of the quantitative research methods, was used.The screening pattern enables the quantitative description of trends, attitudes and opinions across the universe through studies on a sample selected within a universe.The screening pattern is the determination of a group's views on a particular topic or problem through a series of questions.It enables individuals within the selected group to determine the current status of the group and to obtain information about their opinions, beliefs and attitudes.Simple random sampling method, one of the selective sampling methods, was used as the sampling method.The study was conducted with people who were randomly selected and volunteered to participate in the study. Conclusion: In this study, the positive effect of ethical management on motivation was determined for healthcare professionals. There is a lot of change and development in the field of health. Health institutions should closely follow these developments in order to be successful and employees should be informed about these issues. One of the organizational and managerial factors affecting the motivation of healthcare professionals is communication, unity of purpose, authorities and responsibilities, and physical working conditions. Healthcare professionals consist of different occupational groups. Success can only be achieved if they work together in harmony. For this, the managers of health institutions have great obligations. The objectives of the institution should be clearly stated and adopted by the employees of the institution. Employees have to be ensured to gather around a single purpose.