18-24 yaş arası bireylerin beden algısının ve benlik saygısının incelenmesi
  1. Tez No: 791830
  2. Yazar: TUĞÇE AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Beden algı, benlik saygı, beden kitle endeksi, obezite, Body image, self-esteem, body mass index, obesity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: 18-24 yaş aralığında bulunan kadın ve erkeklerde beden algı bozukluğu olup olmadığının, benlik saygısının ve beden algısıyla benlik saygısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Polikliniğine 2022-2023 yıllarında 3 ay süre içinde başvuran 18-24 yaş arasındaki bireylere sosyodemografik veri formu, 40 maddeden oluşan Beden Algısı Ölçeği, 12 maddede oluşan Sosyal Fizik Kaygı Envanteri ve 10 sorudan oluşan Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ile tarafımızca oluşturulan anket, yüz yüze görüşme esas alınarak doldurulmuştur. SPSS 25.0 programı istatistiksel analiz amacıyla kullanıldı. Bulgular: Toplam 227 kişi çalışmaya dahil edildi. Çalışmamıza %67,8 (n=154) kadın %32,2 (n=73) erkek katıldı. Katılımcıların %58,1 (n=132) üniversite mezunu, %23,8 (n=54) lise mezunu olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların belirttiği boy ve kilo oranlarıyla hesapladığımız beden kitle endeksine (BKİ) göre %54,6 (n=124) normal, %27,8(n=63) kilolu, %7(n:16) obez olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların %69,2 (n=157) sigara içmediğini belirtmiştir. Katılımcıların %59,9 (n=136) kilo vermek istediğini belirtmiştir. Katılımcıların %29,1 (n=66) kilosundan memnun olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların %72,2 (n=164) son 6 ayda zayıflamak için diyet uygulamamıştır. Katılımcıların %52,9 (n=120) düzenli egzersiz yaptığını belirtmiştir. Katılımcıların %65,2 (n=148) sosyal medyada çok fazla zaman geçirdiğini belirtmiştir. Beden Algısı Ölçeği uygulanan katılımcıların bu anketten min:44 puan max:191 puan aldığı belirlenmiştir. Katılımcılar Sosyal Fizik Kaygı Envanterinden min:12 puan max:60 puan almışlardır. Katılımcılar Benlik Saygısı Ölçeğine göre gruplandıklarında %74,4 (n=169) yüksek benlik saygısı, %25,1 (n=57) orta benlik saygısı, %0,4 (n=1) düşük benlik saygısına sahip olarak belirlenmiştir. SFKE toplam puanı ile cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Kadınların erkeklere kıyasla SFKE toplam puanları daha yüksek bulunmuştur. Beden algısı ölçeği toplam puanı ile 'Ağırlık bakımından kendinizi nasıl tanımlarsınız?' değişkeni arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Benlik saygısı ölçeği toplam puanı ile 'Ağırlık bakımından kendinizi nasıl tanımlarsınız?' değişkeni arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sonuç: Toplumda yaygın görülmesine ve bir yüzyıldan uzun süredir literatürde tanımlı olmasına rağmen beden algı bozukluğu yeterince tanınmamaktadır. Yaşam kalitesini düşürmesi, özkıyım girişimlerine yol açması, kronik seyirli ve tedaviye dirençli olması sebebi ile uygun tanı ve tedavi süreci önem taşımaktadır. Genç yaş grubu olan 18-24 yaş grubunun katılımıyla gerçekleştirilen çalışmamızda bireylerin beden imajlarından memnun olmadığı durumlarda beden algısında bozukluk olduğu, benlik saygısının azaldığı ve sosyal görünüş kaygısı taşıdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to evaluate whether men and women between the ages of 18-24 have body image disorders, self-esteem and the relationship between body image and self-esteem. Materials and Methods: Our study Şişli Hamidiye Etfal Health Application and Research Center Family Medicine Polyclinic in 2022-2023 within a period of 3 months in the years of 2022-2023 sociodemographic data, Body Perception Scale consisting of 40 items, Social Physical Anxiety Inventory consisting of 12 items and Rosenberg Self-Esteem Scale consisting of 10 questions were filled in on the basis of the questionnaire created by us and face-to-face interview. SPSS 25.0 program was used for statistical analysis. Results: A total of 227 people were included in the study. 67.8%(n=154) female and 32.2%(n=73) male participated in our study. 58.1% (n=132) of the participants stated that they were university graduates and 23.8% (n=54) were high school graduates. According to the body mass index (BKİ) we calculated according to the height and weight ratios specified by the participants, 54.6% (n=124) was found to be normal, 27.8% (n=63) overweight and 7% (n: 16) obese. 69.2% (n=157) of the participants stated that they did not smoke. 59.9% (n=136) of the participants stated that they wanted to lose weight. 29.1% (n=66) of the participants stated that they were satisfied with their weight. 72.2% (n=164) of the participants did not follow a diet to lose weight in the last 6 months. 52.9% (n=120) of the participants stated that they exercised regularly. 65.2% (n=148) of the participants stated that they spend too much time on social media. It was determined that the participants who applied the Body Perception Scale received min:44 points and max: 191 points from this questionnaire. Participants received a min: 12 points and a maximum of 60 points from the Social Physical Anxiety Inventory. When the participants were grouped according to the Self-Esteem Scale, 74.4% (n=169) had high self-esteem, 25.1% (n=57) had middle self-esteem, and 0.4% (n=1) had low self-esteem. There was a statistically significant difference between SFKE total score and gender. Women SFKE overall scores were higher than men. A significant difference was found between the total score of the body image scale and the variable ;How would you define yourself in terms of weight?; A significant difference was found between the total score of the self-esteem scale scale and the variable ;How would you define yourself in terms of weight? Conclusion: Although it is common in society and has been defined in the literature for more than a century, body image disorder is not sufficiently recognized. Appropriate diagnosis and treatment process is important because it reduces the quality of life, leads to suicide attempts, has a chronic course and is resistant to treatment. In our study with the participation of the 18-24 age group, which is a young age group, it was found that when individuals are not satisfied with their body image, there is a disorder in body image, self-esteem decreases and social appearance anxiety.