Emevîler hakkındaki rivayetler ve değerlendirilmesi
Rumors about the Umayyads and evaluation
  1. Tez No: 791889
  2. Yazar: ERTAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Emeviler, Hadis, Haşimi, Rekabet, Rivayetler, Siyaset, İslam tarihi, Omayyads, Hadith, Haşimi, Competition, Rumours, Politics, Islamic history
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
Özet
Emevîler, İslâm tarihinde siyasî ve kültürel hayatta önemli bir yere sahiptir. Güçlü bir kabileye mensup olan Emevîler, İslâm öncesi ve sonrası dönemlerde siyasî arenada güç sahibi bir ailedir. Emevîler Müslüman olduktan sonra bu konumları nedeniyle Hz. Peygamber ve üç halife tarafından farklı görevlere verilmiştir. Hulefâ-yi Râşidîn döneminden sonra Hz. Hasan'ın hilafeti devretmesi ile yönetimin başına geçen Emevîler, ilk İslâm devletini kurmuşlardır. Ancak izlemiş oldukları siyasî uygulamalar ve Hâşimîlerle olan rekabet nedeniyle Müslümanlar arasında birçok çatışmaya sebebiyet vermişlerdir. Nitekim o dönemlerde yaşanan siyasî anlaşmazlıklar, sadece toplumsal çatışmalarla sınırlı kalmayarak dinî ilimlere ve özellikle hadis rivayetlerine yansımaları olmuştur. Böyle bir siyasî çatışmanın neticesinde taraflar leh ve aleyhte birçok rivayet uydurmuşlardır. Ortaya çıkan rivayetlere karşı hadisçiler de birtakım önlemler alarak bu uydurma faaliyetine engel olmak istemişlerdir. Bu bağlamda çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Emevîler'in tarihi seyri ve Emevî-Hâşimî ilişkilerine değinilmiştir. İkinci bölümde siyasî rivayetlere karşı yaklaşım yöntemleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Son bölümde ise Emevîler ve Emevîler'in Süfyânî koluna mensup yöneticileri hakkındaki rivayetler sened ve metin yönüyle incelenerek sahih veya sabit olup olmadıkları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Umayyads have an important place in political and cultural life in the history of Islam. The Umayyads, who belong to a powerful tribe, were a powerful family in the political arena in the pre-Islamic and post-Islamic periods. After the Umayyads became Muslims they were called. He was given different duties by the Prophet and the three caliphs. After the period of Khulafa-yi Raşidin the Umayyads who took over the administration after Hasan handed over the caliphate established the first Islamic state. However, due to the political practices they followed and the rivalry with the Hashemites, they caused many conflicts among Muslims. As a matter of factor the political conflicts in those times were not limited to social conflicts but had reflections on religious sciences and especially on hadith narrations. As a result of such a political conflict, the parties fabricated many narrations for and against. Against the emerging narrations, the hadithists wanted to prevent this fabrication activity by taking some precautions. In this context, our study consists of an introduction and three parts. In the first part, the historical course of the Umayyads and the Umayyad-Hashimi relations are mentioned. In the second part methods of approach to political narrations were tried to be determined. Last episode if the narrations about the Umayyads and the rulers of the Umayyads belonging to the Sufyani branch are examined in terms of the document and text and it is emphasized whether they are authentic or stable.