Velîd b. Yezîd' in hayatı ve dönemi
The life and period of Velid b. Yezid
  1. Tez No: 939968
  2. Yazar: İLKNUR GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BIYIKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Tarihi, Emevîler, ll. Velîd, Hilafet, Eğlence, Islamic History, Umayyads, II. Walid, Caliphate, Entertainment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
VELÎD B. YEZÎD' İN HAYATI VE DÖNEMİ İlknur GÜL Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2024 Danışman: Doç. Dr. Murat BIYIKLI ÖZET Emevî İktidarı kurulduğu günden beri birçok muhalif hareketle karşılaşmıştır. Bu muhalefetin büyük bir çoğunluğu hanedan dışından kaynaklanırken devletin yıkımını hızlandıran en önemli gelişme ise hanedan içerisinden gelen bir isyanla gerçekleşmiştir. Bu isyan on birinci halife Velîd b. Yezîd'e karşı başlatılan bir isyandır. İsyanın sebebi Velîd b. Yezîd'in siyasi yeteneksizliği ve gayri ahlaki tutumlarıdır. Mevcut kaynaklardan elde edilen bilgilere bakıldığında Velîd b. Yezîd hakkındaki değerlendirmelerin genellikle olumsuz yönde olduğu görülmektedir. Velîd b. Yezîd, zamanının büyük bir kısmını eğlence ve içki meclislerinde geçirmiştir. Dini konularda lakayıt tavırları, halkı rahatsız etmiştir. Devlet hazinesinden israf boyutunda harcamaları sadece halk tarafından değil aile eşrafı tarafından da tenkit edilmiştir. Ayrıca Hâlid el-Kasrî ve Yahyâ b. Zeyd gibi dönemin önde gelen isimlerinin bu dönemde öldürülmesi, Alioğulları ve Yemenîler gibi toplumsal gruplar içerisinde büyük bir tepkiye neden olmuştur. Tüm bu gelişmelerin sonucunda Yezîd b. Velîd tarafından öldürülmüştür. Velîd b. Yezîd'in amcaoğlu tarafından öldürülmesi hanedan içerisinde karmaşaya sebep olmuş ve devleti yıkıma sürüklemiştir. Velîd b. Yezîd hakkında klasik kaynaklarda geçen bilgiler onun kişiliği ve dönemi hakkında kesin bir kanaat oluşturmayı zorlaştırmaktadır. Çok az da olsa Velîd b. Yezîd'in saltanat dönemine dair müspet bazı rivayetler de bulunmaktadır. Bu çalışma; Velîd b. Yezîd'in yaşamı, siyasi ve ahlaki tutumları hakkında çeşitli kaynakları bir araya getirerek onun gölgede kalmış dönemini aydınlatmayı amaçlamaktadır. Menfi ve müspet rivayetler derlenerek Velîd b. Yezîd'in portresi tarafsız bir şekilde ortaya konulmuştur. Bu bağlamda yapılacak inceleme, Emevîler dönemi tarih yazımına önemli katkılar sağlayacak ve bu dönemin anlaşılmasına yönelik daha net bir çerçeve sunacaktır.
Özet (Çeviri)
THE LIFE AND PERIOD OF VELID B. YEZID İlknur GÜL Kayseri Üniversity Institute of Graduate Education Master Thesis, November 2024 Thesis Advisor: Doç. Dr. Murat BIYIKLI ABSTRACT The Umayyad State has faced many opposition movements since its establishment. While the majority of this opposition originated from outside the dynasty, the most important development that accelerated the collapse of the state occurred with a rebellion from within the dynasty. This rebellion was initiated against the eleventh caliph Velid ibn Yazid. The reason for the rebellion was Velid ibn Yazid's political incompetence and immoral attitudes. When the information obtained from existing sources is examined, it is seen that the evaluations about Velid ibn Yazid are generally negative. Velid ibn Yazid spent most of his time in entertainment and drinking circles. His indifferent attitudes in religious matters disturbed the people. His wasteful spending from the state treasury was criticized not only by the people but also by his family members. In addition, the killing of prominent figures of the period such as Khalid al-Qasri and Yahya ibn Zeyd during this period caused a great reaction among social groups such as the Aliids and Yemenis. As a result of all these developments, he was killed by Yazid b. Velid. The killing of Velid b. Yazid by his cousin caused chaos within the dynasty and led the state to destruction. There is very little information about Velid b. Yazid in classical sources. This situation makes it difficult to form a definite opinion about his personality and period. Although very few, there are also some positive narrations about the reign of Velid b. Yazid. This study aims to shed light on the overshadowed period of Velid b. Yazid by bringing together various sources about his life, political and moral attitudes. By compiling positive and negative narrations, Velid b. The portrait of Yazid has been presented in an unbiased manner. In this context, the study will make significant contributions to the historiography of the Umayyad Period and provide a clearer framework for understanding this period.