Nalan Barbarosoğlu'nun öyküleri üzerine bir inceleme
An examination on the stories of Nalan Barbarosoğlu
  1. Tez No: 791916
  2. Yazar: ŞEYDA AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEV SİNAR UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nalan Barbarosoğlu, öykü, kısa öykü, kadın, 1980 kuşağı, Nalan Barbarosoglu, story, short story, woman, 1980 generation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 427
Özet
Cumhuriyet Dönemi'nin kadın yazarlarından biri olan Nalan Barbarosoğlu, günümüze kadarki yazı hayatında altı öykü kitabında bulunan toplam seksen sekiz öykü kaleme almıştır. Bu çalışma, Nalan Barbarosoğlu'nun öykücülüğü ve kitaplaştırılan öykülerinin incelenmesi üzerinedir. Çalışmada Nalan Barbarosoğlu ile yapılan röportajdan hareketle ailesi, hayatı, edebî kişiliği hakkında bilgi verilmiş ve yazarın öykülerinin incelenmesinin ardından öykücülüğü hakkında ayrıltılı bilgiler verilmiştir. Altı öykü kitabı yapı bakımından incelenerek öykülerdeki temalar ortaya konmuştur. Tezin Giriş Bölümünde konunun seçilme sebebi, önemi, araştırma teknikleri gibi konular hakkında açıklamalar yapılmıştır. I. Bölümde öykünün gelişim sürecinden bahsedilmiştir. II. Bölümde Barbarosoğlu' nun hayatı, ailesi, edebî kişiliği, öykücülüğü ve eserleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. III. Bölümde Nalan Barbarosoğlu'nun öykü kitaplarında yer alan öyküleri tahlil edilmiştir. IV. Bölümde öykülerde yer alan temalar ele alınmıştır. Tezin son bölümünde, elde edilen tespitlerin genel bir değerlendirilmesinin yapıldığı Sonuç, çalışmada yararlanılan kaynakların yer aldığı Kaynakça bölümleri yer almaktadır. Nalan Barbarosoğlu ile yapılan röportaja, yazarın ilk defa çalışmada yayımlanacak yazısına ve fotoğraflara ise Ekler bölümünde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nalan Barbarosoğlu, one of the female writers of the Republican Period, has written a total of eighty-eight stories in six story books in her writing life up to the present. This study is about the storytelling of Nalan Barbarosoğlu and the analysis of his short stories. In the study, based on the interview with Nalan Barbarosoğlu, information about his family, life and literary personality was given and detailed information about his storytelling was given after examining the author's stories. Six story books were examined in terms of structure and the themes in the stories were revealed. In the Introduction section of the thesis, explanations were made about the subjects such as the reason for choosing the subject, its importance, and research techniques. In the first part, the development process of the story is mentioned. II. In the chapter, information about Barbarosoğlu's life, family, literary personality, storytelling and works are given. III. In the chapter, the stories of Nalan Barbarosoğlu in the story books were analyzed. IV. In the chapter, the themes in the stories are discussed. In the last part of the thesis, there are the Conclusion, where a general evaluation of the findings are made, and the Bibliography sections where the sources used in the study are included. The interview with Nalan Barbarosoğlu, the author's first article to be published in the study, and the photographs are included in the Appendix.