Hasta ve yaralı tahliyesinde ambulans helikopterlerinin önemi, uygulamalarının değerlendirilmesi ve helikopter ambulans sisteminin optimizasyonu
The importance of helicopter ambulance in evacuation of patients and injured, evaluation of operations and the optimization of helicopter ambulance system
  1. Tez No: 792061
  2. Yazar: ÖMER KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M.TAHİR ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Tıbbi Bakım, Ambulans Helikopter, Havadan Acil Nakil, Tıbbi Teçhizat, Emergency Air Transportation, Emergency Medical Care, Helicopter Ambulance, Medical Equipment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Günümüzün en gelişmiş ve en hızlı ulaşım araçları şüphesiz hava araçlarıdır. Hava Ambulans Uçak ve Helikopterleri; sel, deprem, yangın vb. afet durumları ile kazalarda ve acil müdahale gerektiren vakalarda, çeşitli hava koşullarında rahatlıkla seyredebilirler ve ihtiyaca binaen alçak veya yüksek irtifalarda yüksek süratte uçabilirler. Kara ve deniz yoluyla ulaşılması mümkün olmayan yerlere gidebilmeleri, hava yolu ile acil sıhhi tahliyelerde güzergâhların karayolu ve deniz yolu ulaşımlarına nazaran daha esnek şekilde planlanabilmesi vb. pek çok avantajı nedeniyle ambulans uçak ve helikopterleri dünyada ve 2008-2010 yıllarından itibaren ülkemizde yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu araştırmada, mevcut imkânlarla (hastane, laboratuar, doktor, sağlık ekibi, teçhizat vb.) bulunduğu yerde müdahale edilmesi mümkün olmayan acil vakalara ulaşılarak, hasta ve yaralıların uygun nitelikteki hastanelere zamanında (Golden Hour) nakledilebilmeleri için Helikopter Ambulans Sisteminin incelenmesi, mevcut istatistiki bilgiler ışığında bugüne kadar yapılan faaliyetlerin gözden geçirilmesi ve sistemin en verimli şekilde sürdürülebilmesi için optimizasyonu hususunda değerlendirmeler yapılacaktır. Amaç; Hava Ambulans Hizmetleri konusunda başta tüm sağlık personeli olmak üzere toplumun her kesiminin farkındalığını arttırarak, ihtiyaç duyulduğunda en kısa zamanda reaksiyon göstermek ve havadan naklin en önemli avantajlarından olan zamanı en iyi şekilde kullanarak hasta ve yaralıların hayatını kurtarmaktır. Hava Ambulans Hizmetleri olmasaydı; bugüne kadar havadan nakledilen yaklaşık 54,260 hasta ve yaralının, diğer nakil vasıtaları ile nakledilirken veya çeşitli nedenlerle (arazi koşulları, olumsuz meteorolojik koşullar, mesafe, vb.) nakledilemedikleri için, ne kadarının hayatını kaybedeceğini tahmin etmek elbette mümkün değildir. Ancak binlerce insanın hayata tutunmasında bu hizmetin ne kadar hayati öneme sahip olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu sistemin doğru bir şekilde analiz edilmesi, anlaşılması, desteklenmesi, verimli ve etkin bir şekilde kullanılması, kaybedilmesi muhtemel bir çok hayatın daha kurtarılmasına vesile olacaktır.
Özet (Çeviri)
Air vehicles are undoubtedly the most advanced and fastest means of transportation today. Air Ambulance Planes and Helicopters can easily navigate in disaster situations (flood, earthquake, fire etc.), accidents and cases requiring emergency response, in various weather conditions, and can fly at high speed at low or high altitudes as needed. They can go to places that cannot be reached by land and sea, and the routes can be planned more flexibly in emergency medical evacuations by air compared to road and sea transportation. Ambulance aircraft and helicopters are used extensively in the world and in our country since 2008-2010 due to many advantages. In this research, the Helicopter Ambulance System was examined in the light of the available statistical information in order to reach the emergency cases that cannot be intervened in place with the available facilities (hospital, laboratory, doctor, medical team, equipment, etc.) and to transport the sick and injured to the appropriate hospitals on time (Golden Hour). Evaluations will be made regarding the review of the activities carried out so far and the optimization of the system in order to maintain it in the most efficient way. Aim; To raise awareness of all segments of the society, especially all healthcare personnel, about Air Ambulance Services, to react as soon as possible when needed, and to save the lives of the sick and injured by making the best use of time, which is one of the most important advantages of air transport. Without Air Ambulance Services; of course, it is not possible to predict how many of the 54.260 patients and wounded who have been transported by air so far will die while being transported by other means of transport or because they could not be transported for various reasons (land conditions, adverse meteorological conditions, distance, etc.). However, it can be easily said how vital this service is in the survival of thousands of people. Analyzing, understanding, supporting, and using this system in an efficient and effective way will be instrumental in saving many more lives that are likely to be lost.