Tercan Mama Hatun Türbesi
Tercan Mama Hatun Tomb
- Tez No: 792203
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Tercan, Mama Hatun, Tercan Mama Hatun Türbesi, Türbe, 3D Çizim, Üç Boyutlu Çizim, Tercan, Mama Hatun, Tercan Mama Hatun Tomb, Tomb, 3D Drawing, Three-Dimensional Drawing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Tercan Mama Hatun Türbesi Erzincan'ın Tercan ilçesinde Mama Hatuna ithaf edilmiş külliye içinde yer almaktadır. Türbe iki katlı olup köşeleri pahlanarak sekizgene çevrilen kare cenazelik üzerine sekiz dilimli gövde ve gövdenin devamı niteliğindeki dilimli külah ile örtülmüş bir mezar yapısıdır. Dışa yansıyan dilimler içerde derin nişler şeklinde düzenlenmiş olup dilimli kubbe ile örtülmüştür. Çevre duvarı ise dairevi bir gövdeye sahip olup türbeyi çepeçevre sarmaktadır. Taçkapı yönü hariç oldukça sade tutulan çevre duvarına avlu yönünde giriş nişi ile birlikte on iki ana niş açılmıştır ve bazı nişler mezar hücresi olarak kullanılmaktadır. Türbe bu plan şeması ile münferit planlı türbeler arasında değerlendirilmektedir. Türbeyi inceleyen araştırmacılar tarafından yapının kökeni, tarihlendirmesi, bani ve çevre duvarı hakkında bazı tartışmalar ileri sürülmüştür. Çalışmamızda türbe ve çevre duvarı detaylı bir şekilde incelenmiştir ve türbe ile benzer özellik gösteren yapılar plan ve süsleme açısından karşılaştırılarak bu tartışmalara cevap verilmeye çalışılmıştır. Ayrıca tartışmaların ana konusunu oluşturan çevre duvarının üzerinde görülen bazı izlerden dolayı bu kısmın yarım kaldığı anlaşılmaktadır. Yapıdan gelen bu izlerden yararlanılmış ve yapı benzer özellikteki diğer yapılar ile karşılaştırılmıştır. Tüm bu veriler ışığında yapının özgün planın nasıl olacağına dair 3D çizim ile desteklenen bir öneri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tercan Mama Hatun Tomb is located in the social complex dedicated to Mama Hatun in the Tercan district of Erzincan. The tomb is a two-storey burial structure covered with a rectangular octagonal body and a sliced cone, which is the continuation of the body, on a square burial mausoleum whose corners are chamfered and turned into an octagon. The slices that reflect outward are given as deep niches inside and are covered with a sliced dome. The surrounding wall has a circular body and surrounds the tomb. Except for the portal direction, twelve main niches were opened on the perimeter wall in the direction of the courtyard along with the entrance niche, and some niches are used as burial storage. With this plan scheme, the tomb is evaluated among the tombs with individual plans. Some discussions have been put forward by the researchers examining the tomb about the origin of the structure, its dating, the bani and the surrounding wall.In our study, the tomb and the surrounding wall were examined in detail, and the structures showing similar characteristics with the tomb were compared in terms of plan and decoration, and these discussions were tried to be answered. In addition, it is understood that this part was left unfinished due to some traces on the perimeter wall, which is the main subject of the discussions. These traces from the building were used and the building was compared with other buildings with similar characteristics. In the light of all these data, a proposal supported by a 3D drawing has been presented on how the original plan of the building will be.