İlköğretim öğrencilerinin küresel ısınma ve sera etkisi konularındaki bilgi düzeylerinin ve yanlış kavramalarının belirlenmesi üzerine bir çalışma
- Tez No: 277954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Fen Eğitimi, Sera Etkisi, Küresel Isınma, Primary School, Science Education, Global Warming, Greenhouse Effect
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim öğrencilerinin küresel ısınma ve sera etkisi konularındaki bilgi düzeylerini ve yanlış kavramalarını tespit etmektir.Çalışma, karşılaştırmalı nicel bir ?Ex Post Facto? (Geriye Dönük) araştırma olup verilerin toplanmasında tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın genel evrenini 4. sınıftan 8. sınıfa kadar ilköğretim öğrencileri ve çalışma evrenini 2009-2010 öğretim yılında Erzincan ili Tercan ilçesi Mamahatun 17 Şubat ilköğretim okulu 4., 5., 6., 7. ve 8. sınıflarda okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi toplam 200 öğrenciden meydana gelmiştir. Araştırmanın verileri, literatürden alınan `Sera Etkisi Bilgi Testi' (SEBT) ve araştırmacı tarafından geliştirilen `Küresel Isınma Bilgi Testi' (KIBT) (güvenirlik katsayısı, ? = 0.80) ile toplanmıştır. KIBT ve SEBT sırası ile 20 ve 16 maddeden oluşan üç dereceli Likert tipi ankettir.İlköğretim seviyesi (Kademe 1, n = 61 ve Kademe 2, n = 139), Sınıf (Sınıf 4, n = 28, Sınıf 5, n = 33, Sınıf 6, n = 46, Sınıf 7, n = 44 ve Sınıf 8, n = 49) ve Cinsiyet (Kız, n = 92 ve Erkek, n = 108) bağımsız değişkenleri ve iki bağımlı değişken (SEBT ve KIBT başarı puanları) ile ilgili araştırmanın hipotezleri (null hipotezleri), SPSS 10.0 programı kullanılarak İlişkisiz Örneklem t-Testi, Tek Faktörlü ANOVA, İlişkili Örneklem t-Testi ve korelasyonal analiz teknikleri ile test edilmiştir. Analiz öncesi, parametrik hipotez testlerinin normallik varsayımı, Kolmogorov-Smirnov testi veya Shapiro-Wilk testi ile test edilmiştir. Bu varsayım, ya sağlanmış, ya da gruplar yeterince büyük olduğu için gözardı edilmiştir. Hipotez testlerinde anlamlılık düzeyi, geleneksel anlamlılık düzeyi olan ? = .05 olarak belirlenmiştir.İlişkili Örneklem t-Testi sonuçları, ilköğretim kademelerinin hem SEBT ve hem de KIBT başarıları arasında anlamlı farkın bulunduğunu göstermiştir. Bu fark, her iki testte de ikinci kademenin lehinedir. ANOVA sonuçları, sınıfların hem SEBT ve hem de KIBT ortalamaları arasında anlamlı farklara işaret etmiştir. LSD çoklu karşılaştırma testi, her iki test için de sınıf seviyesi arttıkça öğrenci başarısının da arttığını ortaya koymuştur. İlişkisiz Örneklem t-Testi sonuçları, her iki testte de kız ve erkek öğrencilerin ortalama başarıları arasında anlamlı bir farkın olmadığını göstermiştir. Pearson korelasyonal analiz sonuçları, örneklemin SEBT ve KIBT başarıları arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunu işaret etmiştir. İlişkili Örneklem t-Testi sonuçları, örneklemin SEBT ve KIBT başarıları arasında anlamlı bir farkın olduğunu göstermiştir. Bu fark, KIBT lehinedir. Bir bütün olarak örneklemin SEBT ortalaması %70.20 ve KIBT ortalaması %74.65 tir ve bu ortalamalar oldukça iyidir.Sonuçların ışığında, örneklemden elde edilen bulgular evrene genellenirse, bu çalışma, ilköğretim öğrencilerinin gerek sera etkisi konusunda ve gerekse küresel ısınma konusunda bazı eksikleri olmasına rağmen, hemen hemen yeterli bir bilgiye sahip olduklarını göstermiştir. Küresel ısınmanın ve sera etkisinin dünyamız için bir tehdit olduğu düşünülürse, daha ilköğretim seviyesinde öğrencilerimizin bu konuda bilinçli olmaları sevindiricidir. Eğitimsel bir çıkarım olarak, başarılı bir fen eğitimi için, fen öğretmenlerinin ve fen programı geliştiricilerinin sera etkisi ve küresel ısınma konularına çok daha fazla önem vermelerinin, fen programlarında daha fazla yer ayırmalarının yerinde olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the level of knowledge and misconceptions on the Global Warming and Greenhouse Effect of Primary School Students.This study is a comparative quantitative ?Ex Post Facto? research and ?survey method? has been used while the data is being gathered. The general population of the research consists of the primary school students from 4th grade to 8th grade and the study population of the research consists of 4th, 5th, 6th, 7th and 8th grade students from Mamahatun 17 Şubat Primary School in Tercan, Erzincan, 2009-2010 academic year. The sample of this research consists of 200 students. The data were collected with ?Greenhouse Effect Knowledge Test? (SEBT) that was taken from literature and ?Global Warming Knowledge Test? (KIBT, reliability coefficient, = .80) that was developed by the researcher. KIBT and SEBT are Likert type-three point questionnaires which consist of 16 and 20 items, respectively.The hypotheses of the research related to the independent variables of the primary school level (Level 1, n = 61 and Level 2, n = 139), the grade (Grade 4, n = 28, Grade 5, n = 33, Grade 6, n = 46, Grade 7, n = 44 and Grade 8, n = 49) and the gender (Female, n = 92 and Male, n = 108) and two dependent variables of scores on SEBT and KIBT were tested by Independent Sample t-Test, One-way ANOVA, Paired Sample t-Test and correlational analysis techniques using SPSS 10.0 programme. Before the analysis, the normality assumption of the parametric hypothesis tests was tested with Kolmogorov-smimov test or Shapiro-Wilk test. Either this assumption was verified or it was ignored when the groups had sufficient size. The significance level was set at the alpha of .05, which is a traditional significance level in all hypothesis tests.The results of Independent Sample t-Test showed that there were significant differences between the primary school levels? mean scores on both SEBT and KIBT. These differences were favour of the second level in both tests. The results of ANOVA indicated that there were significant differences between the Grades? mean scores on both SEBT and KIBT. LSD multiple comparison test revealed that as the level of grade level increased, the achievement of students increased for both of the tests. The result of Independent Sample t-Test showed that there were no significant differences between the average scores of girls and boys on both SEBT and KIBT. Pearson Correlational analysis results showed that there is a significant relationship between the sample?s scores on SEBT and KIBT. The results of Paired Sample t-Test showed that there was a significant difference between the sample?s mean scores on SEBT and KIBT. This difference was in favour of KIBT. As the sample?s mean scores on SEBT and KIBT were 70.20% and 74.65% and these averages were fairly good.In the light of the results, when the findings from the sample are generalized to the population, this study shows that even if the primary school students have some inadequate knowledge on both the Global Warming and the Greenhouse Effect, just they have almost adequate knowledge. If we think that Global Warming and Greenhouse Effect are a threat for our world, it is joyful that the primary school students are aware of this subject matter. We come to the conclusion that, as on an educational implication, for a successful science education, the science knowledge teachers and science programme developers should give more importance to the Global Warming and Greenhouse Effect topics and take more place the topics on the Global Warming and Greenhouse Effect topic in science programme hugely.