Social networking services in social commerce and its effects during Covid-19 pandemic: A case study of students of University of Ibadan in Oyo state
  1. Tez No: 792301
  2. Yazar: TUNDE SAMSON SANNI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED TALHA NARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, İnternet, Web satıcısı, Sosyal Ticaret, Social Networking, Digital Marketing, Web Vendor, Social Commerce
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Elektronik hizmet teknolojisindeki gelişmeler, çeşitli iş ve hizmet sektörlerindeki kuruluşlar için büyük fırsatlar ve tehditler sunmuştur. Bu tür işletmeler, isteyerek veya istemeyerek, rekabet gücünü korumak veya pazar payı elde etmek için interneti dağıtım kanalı olarak giderek daha fazla benimsiyor. Özellikle e-hizmetlere atıfta bulunularak, kullanıcıların e-hizmetleri benimseme veya kullanma davranışlarını etkileyen faktörlere ilişkin doğru bilgilerin bulunmaması, e-hizmetlerin uygulanmasını hızlandırmaya çabalayan bir kuruluşu yararsız çözümler benimsemeye yönlendirebilir. İnternet ve diğer bilgisayar ağları gibi elektronik sistemler aracılığıyla her türlü sosyal hizmeti içeren sosyal ticaret, ticaretin nispeten yeni bir biçimidir. Kanıtlar, tüketicilerin, satıcı davranışı hakkındaki belirsizlik veya bilgisayar korsanları tarafından kişisel bilgilerin çalınmasına ilişkin algılanan risk nedeniyle, genellikle Web tabanlı satıcılarla işlem yapmaktan çekindiğini gösteriyor. Güven, tüketicilerin risk ve güvensizlik algılarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmada merkezi bir rol oynar. Güven, tüketicileri kişisel bilgileri paylaşma, satın alma yapma ve Web satıcısı tavsiyelerine göre hareket etme konusunda rahatlatır; bu davranışlar, çevrimiçi işlemlerin yaygın olarak benimsenmesi için gereklidir. Bu nedenle, güven hem araştırmacılar hem de uygulayıcılar için kritik öneme sahiptir. Güven üzerine yapılan önceki çeşitli araştırmalar, eksik ve tutarsız güven tanımları kullanmış ve bu da çalışmaların sonuçlarının karşılaştırılmasını zorlaştırmıştır. Bu tez, İbadan Üniversitesi, İbadan, Oyo Eyaleti, Nijerya öğrencileri arasında sosyal ticaretin kullanımını, yaygınlığını ve benimsemeyi etkileyen faktörleri bildirmektedir. Bu tez, öğrenciler arasında sosyal ticaret kullanımının farkında olmalarına rağmen zayıf olduğunu ortaya koymuştur ve şirketlerin İnternet üzerinden mal ve hizmet sağlamasının, çevrimiçi işlem yapılırken dolandırıcıların hassas bilgilere erişmesini engelleyecek bir güvenlik mekanizması sağlaması tavsiye edilmektedir. Bu şekilde, tüketicinin sosyal ticarete olan güveni artacak ve bu da işlem yapan iş ortamının büyük ölçüde benimsenmesine yol açacaktır.
Özet (Çeviri)
Advances in electronic service technology have created great opportunities as well as threats to organizations in various business and services sectors. As such businesses, either willingly or reluctantly, are increasingly embracing the Internet as distribution channel in order to remain competitive or gain market share. With particular reference to e-services, absence of accurate information on factors that have influenced users' behavior to adopt or use e-services could mislead an organization into adopting unhelpful solutions as it strives to accelerate the implementation of e- services. Social commerce which entails all sorts of social services via electronic systems such as the Internet and other computer networks is relatively still a new form of transacting business. Evidence now suggests that consumers often hesitate to transact with Web-based vendors because of uncertainty about vendor behavior or the perceived risk of having personal information stolen by hackers. Trust plays a central role in helping consumers overcome perceptions of risk and insecurity. Trust makes consumers comfortable sharing personal information, making purchases, and acting on Web vendor advice—behaviors essential to widespread adoption of online transaction. Therefore, trust is critical to both researchers and practitioners. Prior research on trust has used diverse, incomplete, and inconsistent definitions of trust, making it difficult to compare results across studies. This thesis reports the use of social commerce amongst the student of the University of Ibadan, Ibadan, Oyo State, Nigeria, its prevalence, and factors influencing the adoption. This thesis found out that social commerce utilization is poor amongst the student even though they are aware of it, and it is recommended that company's providing goods and services via the Internet should ensure a security mechanism which will hinder fraudsters from having access to sensitive information that is sent while online transaction is taking place. In this way, consumer trust in social commerce will increase thereby leading to a major adoption of the medium for transacting business.