The determinants of the FDI inflows into Afghanistan
Afganistan'da Doğrudan Yabancı Yatırım girişlerinin belirleyicileri
  1. Tez No: 792302
  2. Yazar: NAQİBULLAH KHATİBİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVRA BEDRİYE BAKER ARAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazar Büyüklüğü (PB), Döviz Kuru (DK), Ticari Açıklık (TA), Ekonomik Büyüme (EB), Altyapı, Çatışma ve Terörizm, Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY), Market Size (MS), Exchange Rate (ER), Trade Openness (TO), Economic Growth (EG), Infrastructure, Conflict and Terrorism, Foreign Direct Investment (FDI)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY), gelişmekte olan ekonomiler için önemli bir ekonomik göstergedir. Afganistan, yüzyılın yaklaşık yarısından beri savaş, terörizm ve çatışmalardan muzdarip, gelişmekte olan bir ülkedir. Bu çalışmanın amacı, Afganistan'daki DYY'nin temel belirleyicilerini araştırmaktır. Bu araştırma için bir meta-analiz tekniği kullanılmıştır. 179 araştırma yayını incelenmek üzere değerlendirildi. Bu koleksiyon, Afgan ekonomisinin temel belirleyicilerini belirlemek için 171 makale ve 8 elektronik kaynak içermektedir. Pazar büyüklüğü, döviz kuru, ticari açıklık, ekonomik büyüme, altyapı, çatışma ve terörizm, Afganistan'daki DYY'yi etkileyen temel faktörler olarak belirlendi. Bu çalışma ayrıca DYY'nin piyasa büyüklüğü, ticari açıklık, altyapı ve ekonomik büyüme ile pozitif ilişkisini özetlerken, DYY için döviz kuru ve çatışmalar ve terörizm endeksi ile negatif ilişki tespit edilmiştir. Çalışma aynı zamanda Afganistan'daki yabancı yatırımı artırmak için karar vericilere önemli bulgular sunarken, Afgan ekonomisinin iyileştirilmesine yönelik gelecekte yapılacak araştırmalar için bazı önerilerde bulunuyor.
Özet (Çeviri)
Foreign Direct Investment (FDI) is a key economic indicator for the developing economies. Afghanistan is a developing country which is suffering from war, terrorism and conflicts from around half of the century. The purpose of this study is to investigate the key determinants of FDI in Afghanistan. A meta-analysis technique is used for this research. 179 research publications were taking into the account for the examination. This collection contain 171 articles and 8 electronic sources to identify the key determinants of the Afghan economy. The market size, exchange rate, trade openness, economic growth, infrastructure, conflict and terrorism were identified as the key factors influencing the FDI in Afghanistan. This study also summaries the positive relationship of FDI with the market size, trade openness, infrastructure and the economic growth while the negative relationship was identified for the FDI with the exchange rate and conflicts and terrorism index. The study also provide the key findings for the decision makers to improve foreign investments in Afghanistan while some recommendations for the future researches regarding the betterment of Afghan economy.