An analysis of out of pocket payments for healthcare in Jordan
Ürdün'de cepten saplık harcamaları üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 792336
  2. Yazar: MOHAMMAD MAHMOUD MOHAMMAD ABU ABED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ECE UĞURLUOĞLU ALDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Cepten ödemeler, Hakkaniyet, Sağlık finansmanı, Sağlık harcamaları, Equity, Health expenditure, Health financing, Out of Pocket Payments
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Sağlık hizmetleri için cepten saplık harcamaları, hizmet sunucularına doğrudan yapılan tüm ödemeleri içerir. Cepren sağlık harcamaları sağlık hizmetleri finansmanının önemli bir kaynağıdır ancak hakkaniyet açısından istenmeyen etkileri olabilir. Ödeme gücü ile cepten sağlık harcaması arasındaki ilişkinin progresif olup olmadığını değerlendirmek için çeşitli yaklaşımlar kullanılır. Bunlar orantı yaklaşımı, çok değişkenli yaklaşım ve indeks yaklaşımıdır. Bu çalışmanın amacı, Ürdün'de hanehalklarının sağlık hizmetleri için yaptığı cepten cepten ödemelerini analiz etmektir. Bu çalışmanın amacı için, Ürdün İstatistik Kurumu tarafından yürütülen 2017/2018 Hanehalkı Harcamaları ve Gelir Anketi'nin ikincil verileri kullanılmıştır. Toplam 1922 hane, cepten sağlık harcamaları açısından incelenmiştir. Hanelerin çoğu Amman'da (%27,7) ve (%85,3) kentsel alanlarda yaşadığı, %22,3'ünün 5001-7500 Ürdün dinarı geliri olduğu tespit edilmiştir. Cepten sağlık harcamalarının hanehalklarının gelirleri içindeki payının dağılımı incelendiğinde, cepten sağlık harcamalarının mali yükün en fazla olduğu grubun geliri en düşük olan 2500 ve altı olan grupta olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Out of Pocket (OOP) payments for healthcare include any payment made directly to the providers. OOP payments for healthcare are an important source of healthcare financing but may have undesirable effects from an equity perspective. Various approaches are used to evaluate whether the relationship between ability to pay and OOP health expenditure is progressive. These are the proportion approach, the multivariate approach, and the index approach. The purpose of this study is to analyze households' OOP payments for healthcare in Jordan. For the purpose of this study secondary data of Household Expenditures and Income Survey 2017/2018 conducted by the Jordan Department of Statistics' was used. A total of 1922 households were analyzed in terms of OOP healthcare payments. Most households were in Amman (27,7%) and (85,3%) live in urban areas. 22,3% of the households have an income of 5001-7500 Jordanian dinars. When the distribution of share of OOP healthcare payments in income was examined it was seen that the most financial burden for OOP healthcare payments were in the group with an income of 2500 and less.