Prefabrik betonarme sanayi yapılarının şekildeğiştirmeye göre analizi ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 792572
  2. Yazar: SEÇKİN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Önüretimli Betornarme, Prefabrik Betonarme, Performans Analizi, Şekildeğiştirmeye Göre Tasarım, Mafsal, Plastik Mafsal, Zaman – Tanım Alanında Analiz
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Yüksek lisans tezi olarak sunulan bu çalışma kapsamında ülkemizde sanayi alanı başta olmak üzere uzun yıllardır birçok alanda kullanımda olan önüretimli betonarme endüstri yapılarından iki adet sanayi yapısının TBDY-2018' e (Türk Bina Deprem Yönetmeliği-2018) göre zaman-tanım alanında analiz ve itme analizi ile performans analizleri gerçekleştirilmiştir. Eski Deprem yönetmeliklerine (Türk Deprem Yönetmeliği 1998 ve Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik 2007) göre tasarımı gerçekleştirilmiş prefabrik betonarme yapıları güncel TBDY-2018' a göre inceleyerek mevcut yapıların deprem performansı hakkında bilgi sahibi olunmuştur. Doğrusal olmayan hesap yöntemlerinin her ikisi de (zaman tanım alanında analiz ve itme analizi) iki farklı bina için de uygulanmıştır. Servis sürecindeyken birden fazla yönetmelik değişimine maruz kalan yapı stoğu bulunmaktadır, bu stoğun deprem karşısındaki dayanımını belirlemek adına performans analizi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada ele alınan yapılardan birincisi 16 m, 37,86 m metre plan boyutlarında olup 7,2 metre makas altı yüksekliğine sahiptir, ikinci yapı ise 32 m, 50 m plan boyutlarında ve 6,55 m makas altı yüksekliğine sahiptir. İki yapı da farklı zemin özelliklerine sahiptir. Yapılar çatı düzeyinde eğik çatı kirişlerine mafsallı bağlantı tipine sahiptir. Yapılardaki eleman bağlantı detay ve işçiliklerinin yapım sürecindeki geçerli yönetmeliğe göre tam olarak gerçekleştirildiği varsayılmıştır. Çalışma kapsamında SAP2000 ve Xtract yazılımları kullanılmıştır. Analiz tamamlandığında, yapıların hasar sınırları belirlenmiştir, şekildeğiştirme ve iç kuvvetler sınır değerler ile kıyaslanmıştır. Yapıların performans düzeyleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Publishing as a master's thesis has two precast industrial structures which is within the scope of this study performance analyzes of buildings were carried out with time-history analysis according to TBDY, and pushover analysis. information about the current earthquake performance of the structures designed according to the previous regulations was obtained. Both of the nonlinear analysis (push-over and time history ) has been applied two different precast building. There is a building stock that is subject to more than one regulation change during the service process, performance analysis is of great importance in order to determine the resistance of this stock against earthquakes. The first of the structures considered in this study has a plan size of 16 m, 37.86 m and a height of 7.2 meters under the truss, while the second building has plan dimensions of 32 m, 50 m and a height of 6.55 m Both structures have different soil properties. The structures have the moment releases connection at the roof level. It is assumed that the connection details and workmanship of the elements in the buildings are fully realized according to the current regulations during the construction process. SAP2000 and Xtract software were used. When the analysis was completed, the damage limits of the structures were determined, deformation and internal forces were compared with the limit values. The performance levels of the buildings were determined. Keywords : Precast structures, nonlineer analysis, precast, time history analysis, push over analysis