Liberation of the Eastern Black Sea Region from Russian occupation
Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Rus işgalinden kurtuluşu
- Tez No: 792581
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL KARAGÖZ YERDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Harşit Savunması, Rus İşgali, Görele, Muhacirlik, Word War I, The Harsit Resistance, Russian Occupation, Gorele, Emigration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada Birinci Dünya Savaşı yıllarında ve Doğu Karadeniz bölgesinde yaşanan tarihî olaylar ile Rus işgali ele alınmıştır. Bu bağlamda işgal öncesinde bölgedeki genel durum, Rus işgaline ortam hazırlayan nedenler, işgal yıllarında bölgede gerçekleştirilen dış destekli faaliyetler ile aynı yıllarda bölgenin sosyo-ekonomik durumu, siyasî ortamı, bölgede Rus işgalinin başlaması ve bu işgalin amaçları, Rus işgalinin bölgede yarattığı tahribat, Rum ve Ermeni çetelerinin bölgedeki eşkıyalık ve terör faaliyetleri, Türk halkının işgal nedeniyle mecbur kaldığı yoğun göç harekâtı, yerli halkın ve Türk ordusunun işgal sürecinde gösterdiği direniş, işgalden kurtuluş süreci ve tarihe mal olan Harşit Savunması ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This article examines the Russian invasion and events in the Eastern Black Sea Region during World War 1. In this context, the given issues are discussed: The general atmosphere in the region before the Russian invasion, the reasons leading the invasion, activities supported by foreign forces during the invasion, socioeconomic and political status during the invasion years across the region, the start of the invasion and its objectives in the region, the damage caused by it to the region, banditry activities engaged by Greek and Armenian gangs, forced migration of Turkish people due to the invasion, civilian and military resistance to the invasion, liberation from the invasion, and the historic Harsit defence.