Üniversitede çalışan akademik personelin rekreasyonel egzersize ilişkin sağlık inancı
Health belief of academic staff working at the university regarding recreational exercise
  1. Tez No: 792587
  2. Yazar: MİZGİN YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Rekreasyonel Fiziksel Aktivite, Egzersiz, Sağlık İnancı, Recreation, Recreational Physical Activity, Exercise, Health Belief
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma; üniversitede çalışan akademisyenlerin tercih ettikleri rekreasyonel aktivite türleri, katılım düzeyleri ve rekreasyonel egzersize ilişkin sağlık inançlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya kolayda örnekleme yöntemiyle totalde Necmettin Erbakan Üniversitesinde çalışan 349 gönüllü akademisyen katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Sportif Rekreasyonel Aktivitelere İlişkin Sağlık İnancı (SRAİSİ) ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; sağlık inancı alt boyutlarının (algılanan ciddiyet, algılanan engeller, psikososyal yarar, fiziksel yarar ve öz etkililik) aktivite türü, aktiviteye katılım şekli, haftalık spor yapılan gün sayısı, aktivite esnasında algılanan zorluk ve aktivitelere katılım nedeni değişkenlerine göre anlamlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, rekreasyonel aktivitelerin akademisyenlerin koruyucu sağlık davranışlarını, algıları, öz etkililik düzeyleri, fiziksel ve sosyolojik ve sağlık motivasyonlarını arttırdığı, gerek fiziksel, sosyal ve gerekse psikolojik yönden olumlu fayda sağladığı düşüncesine sahip oldukları, sosyalleşmek ve farklı deneyimler kazanmak için grup olarak aktivitelere katılmayı daha çok benimsedikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study; The aim of this study was to examine the types of recreational activities preferred by academicians working at the university, their participation levels and health beliefs about recreational exercise. A total of 349 volunteer academicians working at Necmettin Erbakan University participated in the study with convenience sampling method. In the study, the Health Belief Regarding Sportive Recreational Activities (SRAISI) scale was used as a data collection tool. According to the findings of the research; It has been determined that the sub-dimensions of health belief (perceived seriousness, perceived barriers, psychosocial benefit, physical benefit and self-efficacy) differ significantly according to the type of activity, the way of participating in the activity, the number of sports days per week, the perceived difficulty during the activity and the reason for participation in the activities. As a result, it has been determined that recreational activities increase the preventive health behaviors, perceptions, self-efficacy levels, physical and sociological and health motivations of academicians. In addition, it has been determined that they have the thought of providing positive benefits both physically, socially and psychologically, and they prefer to participate in activities as a group in order to socialize and gain different experiences.