An ecopsychological analysis of human-nature relations in J.R.R. Tolkien's Lord of the Rings trilogy
J.R.R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi üçlemesindeki doğa-insan ilişkilerinin ekopsikolojik analizi
  1. Tez No: 792774
  2. Yazar: CANSU ÖZDEMİR AĞLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İFAKAT BANU AKÇEŞME
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoeleştri, ekopsikoloji, fantastik edebiyat, doğa, Ecocriticism, ecopsychology, fantasy literature, nature
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez J.R.R. Tolkien'in Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü isimli üç kitaptan oluşan edebi serisine odaklanmıştır. Bu çalışma trilojide bulunan kurgusal ırkların doğa ile ekopsikolojik bağlantılarının araştırılmasını amaçlamaktadır. Fantastik edebiyat yeni mitolojiler yaratma eylemi olarak düşünüldüğünde bu edebi eser ekopsikolojik bir çalışma yürütmek için verimli bir zemindir. Çünkü mitolojik öyküler insanın çevresindeki doğa olaylarını anlamlandırma çabasını konu edinirler. Bu bağlamda doğa hem fantastik evrenlerin hem de mitlerin vazgeçilmez bir motifidir. Kurgusal karakterlerin doğal çevreleriyle iletişimi Jung'un ve Freud'un psikanalitik kavramları açısından yorumlanmıştır. İnsan ruhunun sağlığının doğa ile olan yakın bağlantısı sorgulanmıştır. Bu açıdan teknoedüstriyel şehirleşmenin insan zihni üzerindeki yıkıcı etkisi tartışılmıştır. Modern insanın bozuk psikolojinin tedavisini; onun yalnızca sosyal, ailevi bağlarında ya da iç bunalımlarında görmeyen ekopsikoloji doğanın terapatik etkisini vurgular. Bununla birlikte ekofeminizmden de destek alarak çağımızın problemli ruhuna çözümle sunar. Sonuç olarak bu tez Tolkien'in üçlemesinde sembolik temsillerini bulan insan-doğa ilişkilerinin zihin üzerindeki derin etkisini ve insanın şehirleşmiş varlığına çözüm olarak sunulan ekopsikolojik felsefeleri vurgulamaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis has focused on J.R.R. Tolkien's literary series consisting of three books named The Fellowship of the Ring, The Two Towers, and The Return of the King. This study aims to research the fictional characters' ecopsychological connections to nature. When fantasy literature is perceived as the act of creating new mythologies, this literary text is a fertile ground to conduct an ecopsychological study. Inasmuch as, mythological stories concentrate on humans' struggle to make sense of natural phenomena around them. In this context, nature is an indispensable motif of both fantastic universes and myths. The fictional characters' communication with their natural environment has been interpreted in terms of psychoanalytic concepts of Freud and Jung. The intimate connection between sanity in human soul and nature has been questioned. In that sense, the devastating impact of technoidustrial urbanization on human mind has been discussed. Ecopsychology, which does not see the healing of modern human's distorted mind merely in their social and family bounds or inner crisis, always underlines the therapeutic potency of nature. Moreover, by receiving support from ecofeminism, it offers solutions to the problematic soul of our age. Consequently, this thesis tries to emphasize deep impacts of human-nature relations on mind and ecopsychological philosophies proposed as solutions to human's urbanized existence which find their symbolical representations in Tolkien's trilogy.