Malumat gazetesinde yer alan Petersburg Mektupları'na (1897-1899) göre Rusya
Russia, according to the Petersburg Letters (1897-1899) in the Malumat newspaper
- Tez No: 792813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Cihangir Andican, Rusya, Uluslararası Diplomasi, Rusya Müslümanları, Kültür, Cihangir Andican, Russia, International Diplomacy, Muslims of Russia, Culture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu tez çalışmasında Cihangir Andican'ın 1897-1899 yılları arasında Malumat gazetesinde yayınlamış olduğu Petersburg Mektupları çerçevesinde 19. yüzyılda Rusya ve uluslararası diplomasi değerlendirilmiştir. Petersburg Mektupları'ndan ellisi çevrim yazısı yapılmış ve bu mektuplar çerçevesinde Cihangir Andican'ın Rusya'ya ve uluslararası diplomasiye bakışı değerlendirilmeye çalışılmıştır. Cihangir Andican'ın Malumat gazetesinde belirli aralıklarla yayınlanan Petersburg Mektupları'nda konular çeşitlilik göstermiştir. Bu nedenle konu sınırlandırılarak Rusya'nın kültür unsurları, Rusya Müslümanları, Fransa ve İngiltere'nin Afrika'da Faşoda bölgesi üzerindeki mücadelesi, Fransa-Rusya İttifakı ve Hindistan üzerinden İngiltere-Rusya münasebetleri Petersburg Mektupları çerçevesinde incelenmiştir. Birinci Bölümde Petersburg'un kuruluşu, iklimi ve Petersburg'daki sosyal hayat, ekmek-tuz kültürü, Ruslarda semaver kullanımı, çay ve alkol tüketimi, Rusya'da hamamlar, Rusya'da merasimler, İskandinavya'daki eğitim ile Dreyfus Meselesi Petersburg Mektupları çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde Rusya hükümetinin Müslümanlara karşı uyguladığı Ruslaştırma siyaseti, Rusya Müslümanlarının 19. yüzyıldaki kültürel gelişmeleri ile Rusya Müslümanlarının toplumsal ve kültürel hayatlarından bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde ise 1897 yılında Fransa Cumhurbaşkanı Mösyö Feliks For'un Rusya'yı ziyareti ile Fransa-Rusya ittifakından bahsedilmiş, Fransa ve İngiltere arasındaki Faşoda krizi ile bu krizin Fransa-Rusya ittifakına yansımaları değerlendirilmiştir. Ayrıca Rusya'nın Türkistan'ı işgal etmesi ile İngiltere'nin Hindistan sömürgesi için tehdit olarak gördüğü Rusya ile münasebetleri Petersburg Mektupları çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Cihangir Andican'ın bahsettiği Fransa-Rusya ittifakı, Almanya'nın öncülüğünde oluşturulan Üçlü İttifak'a karşı oluşturulmuş bir ittifaktır. Faşoda meselesi de 19. yüzyılın sonuna gelindiğinde Avrupa'daki sömürge rekabetini ortaya koymaktadır. Nitekim Cihangir Andican, I. Dünya Savaşı'na varan süreçte kurulmaya başlayan ittifaklara ve 19. yüzyılın sonunda artmaya başlayan sömürge rekabetine değinerek 19. yüzyılda Avrupa'da oluşan bloklaşmalara ve devletlerarası mücadelelere dikkat çekmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Russia and international diplomacy in the 19th century were evaluated within the framework of the Petersburg Letters that Cihangir Andican published in the Malumat Newspaper between 1897-1899. Fifty of the St. Petersburg Letters were translated and within the framework of these letters, Cihangir Andican's perspective on Russia and international diplomacy was tried to be evaluated. The subjects of Cihangir Andican's Petersburg Letters published periodically in Malumat Newspaper have varied. For this reason, the subject was limited and the cultural elements of Russia, the Muslims of Russia, the struggle of France and England over the Fashoda region in Africa, the Franco-Russian Alliance and the England-Russia Relations over India were examined within the framework of the Petersburg Letters. In the first chapter, the establishment of Petersburg, its climate and social life in Petersburg, the bread-salt culture, the use of samovar in Russians, the consumption of tea and alcohol, the baths in Russia, the ceremonies in Russia, the education in Scandinavia and the Dreyfus Issue were tried to be evaluated within the framework of Petersburg Letters. In the second chapter, the Russianise policy of the Russian government against Muslims, the cultural developments of the Muslims of Russia in the 19th century and the social and cultural life of the Muslims of Russia are mentioned. In the third chapter, the visit of the French President Monsieur Feliks For to Russia in 1897 and the France-Russian alliance were mentioned, the Fashoda crisis between France and England and the reflections of this crisis on the France-Russia alliance were evaluated. In addition, Russia's occupation of Turkestan and Britain's relations with Russia, which it saw as a threat to the Indian colony, were tried to be evaluated within the framework of the Petersburg Letters. The France-Russia alliance that Cihangir Andican mentions is an alliance formed agains the Triple Alliance formed under the leadership of Germany. The Fashoda issue also reveals the colonial rivalry in Europe at the end of the 19th century. As a result, Cihangir Andican drew attention to the blocs and interstate struggles in Europe in the 19th century by referring to the alliances that started to be formed in the process leading up to the First World War and the colonial rivalry that started to increase at the end of the 19th century.