Tenofovir alafenamid tedavisi alan kronik hepatit B hastalarının klinik takip sonuçları
Clinical follow UP result of chronic hepatitis b patients receiving tenofovir alafenamide treatment
  1. Tez No: 792842
  2. Yazar: FATMA YAŞAR ERGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR ESEN YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, tenofovir alafenamid, yan etki, Chronic hepatitis B, tenofovir alafenamide, side effect
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Hepatit B virüsü enfeksiyonu yapmış olduğu morbidite ve mortalite ile ciddiyetini koruyan bir halk sağlığı sorunudur. Her yıl bir milyondan fazla bireyin hayatını etkileyen kronik hepatit B (KHB) tedavisinde yeni gelişmeler olsa da kalıcı küre henüz ulaşılmamıştır. Günümüzde kabul edilen tedavi rejimlerinden olan tenofovir alafenamid (TAF) potent ve dirence dayanıklı bir antiviral olarak bilinmektedir. TAF bir tenofovir ön ilacıdır. TAF farmokokinetik mekanizması sayesinde yüksek intrahepatik aktif ilaç konsantrasyonuna ulaşarak tenofovirin sistemik yan etkilerini azaltmaktadır. TAF'ın etkilerinin gerçek yaşam verilerini değerlendirebilmek amacıyla planlanmış bu retrospektif çalışmanın sonuçları ile hastaların takiplerinin stratejisinin belirlenmesine katkıda bulunmayı amaçladık. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniğinde, 2018-2021 yılları arasında takip edilen, TAF tedavisi alan kronik hepatit B tanılı hastalar tarandı. Çalışma kriterlerine uygun 75 hastanın retrospektif olarak TAF başlangıcında ve 12. Ayındaki tam kan sayımı, HBV DNA seviyeleri, serolojik belirteçleri, karaciğer fonksiyon testleri, üre, kreatinin, eGFR (CKD-EPİ), serum fosfor, spot idrarda protein/kreatinin değerleri, DEXA ölçüm sonuçları kaydedildi. 0,05'den küçük p değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Çalışmaya dahil edilen 75 hastanın 56'sı TDF deneyimli, 13'ü naif, 5'i entekavir deneyimli olduğu, 1'i diğer tedavilerden TAF'a geçildiği görüldü. TDF deneyimli ve naif grupta TAF başlangıcı ile 12. Ayı arasında, karaciğer fonksiyon testleri, üre, kreatinin eGFR, serum fosfor, serum lipid düzeyi açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). TDF deneyimli grupta spot idrarda protein/kreatin oranında ise anlamlı gerileme olurken (p=0,022) naif grupta bu oranda anlamlı değişiklik olmadı (p=0,477). Ayrıca TDF deneyimli grupta DEXA ölçümü T skorları geriledi (omurga T için p=0,008; kalça T için p0,05). iii TAF, HBV tedavisinde kullanılan güvenli oral antiviral ilaçlardan biridir. Hastanemizde takip edilen hastaların gerçek yaşam verilerini gözden geçirme amacı ile sınırlı sayıda hasta ile yaptığımız bu retrospektif çalışmanın sonuçları TAF'ın güvenli bir ajan olduğunu desteklemektedir. Bununla birlikte KHB tedavisi uzun süreli bir tedavidir. Bu nedenle hastalar ilaç etkinlik ve yan etki açısından periyodik olarak takip edilmeli ve gerektiğinde tedavi güncellenmesi açısından değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Hepatitis B virus infection is a public health problem that maintains its seriousness with its morbidity and mortality. Although there are new developments in the treatment of chronic hepatitis B (CHB), which affects the lives of more than one million individuals every year, the permanent cure has not yet been reached. Tenofovir alafenamide (TAF), one of the currently accepted treatment regimens, is known as a potent and resistant antiviral. TAF is a tenofovir prodrug. Thanks to its pharmacokinetic mechanism, TAF reaches a high intrahepatic active drug concentration and reduces the systemic side effects of tenofovir. With the results of this retrospective study, which was planned to evaluate the real-life data of the effects of TAF, we aimed to contribute to the determination of the strategy for the follow-up of the patients. Patients with a diagnosis of chronic hepatitis B who were followed up in the Infectious Diseases and Clinical Microbiology outpatient clinic of Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital between 2018 and 2021 and were treated with TAF were screened. Complete blood count at the beginning and 12th month of TAF, HBV DNA levels, serological markers, liver function tests, urea, creatinine, eGFR (CKD-EPI), serum phosphorus, spot urine protein/creatinine values, DEXA measurement results were recorded. P values less than 0.05 were considered statistically significant. Of the 75 patients included in the study, 56 were TDF experienced, 13 were naive, 5 were entecavir experienced, and 1 was switched from other treatments to TAF. There was no significant difference between the onset of TAF and the 12th month in TDF experienced and naive groups in terms of liver function tests, urea, creatinine eGFR, serum phosphorus, and serum lipid levels (p>0.05). While there was a significant decrease in the protein/creatinine ratio in the spot urine in the TDF-experienced group (p=0.022), there was no significant change in this ratio in the naive group (p=0.477). In addition, DEXA measurement T scores decreased in the TDF-experienced group (p=0.008 for spine T; p0.05). v TAF is one of the safe oral antiviral drugs used in the treatment of HBV. The results of this retrospective study, which we conducted with a limited number of patients with the aim of reviewing the real-life data of the patients followed in our hospital, support that TAF is a safe agent. However, CHB treatment is a long-term therapy. For this reason, patients should be followed up periodically in terms of drug efficacy and side effects, and should be evaluated for updating the treatment when necessary.