Böbrek nakli olmuş hepatit B tedavisi alan hastalarda tedavi etkinliği ve yan etkilerin incelenmesi
Research of effect and side effect of antiviral therapy against hepatitis B in patients WHO are Kidney recipients
- Tez No: 665285
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDAR ADANIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, Hepatit B, reaktivasyon, entekavir, tenovir disoproksil fumarat, Chronic kidney disease, Hepatitis B, reactivation, entecavir, tenofovir disoproxil fumarat
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik böbrek hastalığı ve HBV önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Böbrek nakli olmuş ve HBV olan hastalarda immünsupresyon sonrası HBV reaktivasyon riski vardır. HBV reaktivasyonu sonrası greft fonksiyon bozukluğu, greft kaybı, karaciğer fonksiyon bozukluğu ve karaciğer sirozu gelişme riski vardır. Bu nedenle HBV olan hastalar antiviral tedavi almaktadır. Bu çalışmamızda HBV tedavisinin hastaların takiplerdeki sonuçlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezinde 06.07.2001 ile 09.02.2019 tarihleri arasında böbrek nakli olmuş ve HBV tedavisi alan ve verilerine ulaşılabilen 102 hasta retrospektif olarak incelendi Çalışmada 0.05'ten küçük 'p' değeri anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalamasının 47,5 olduğu saptandı. Çalışmadaki hastaların 9'u (%8,8) kadın ve 93'ü (%91,2) erkek olduğu görüldü. KBH'ın en sık nedeni HT (%16,6) olarak saptandı. Tenofovir disoproksil fumarat kullanan hastalarda fosfor seviyesinde diğer tedavileri alanlardan farklı olarak anlamlı oranda düştüğü saptandı. Tenofovir disoproksil fumarat kullanan hastaların kreatinin seviyesinin diğer tedavileri alanlara göre anlamlı oranda arttığı ve kreatinin klirensinin anlamlı oranda düştüğü görüldü. Tenofovir disoproksil fumarat kullanan hastalarda proteinüri düzeyinin diğer tedavilere göre anlamlı seviyede yüksek olduğu ve anlamlı oranda arttığı saptandı. Entekavir ve tenofovir alafenamid kullanan hastaların HBVDNA düzeyinin takip sırasında daha yüksek oranda düştüğü görüldü. Sonuç: Böbrek nakli olmuş ve HBV olan hastalarda, tedavi seçiminde ilk olarak entekavir ve tenofovir gibi güçlü etkili ve yüksek direnç bariyerine sahip antiviral ilaç seçilmelidir. Tedavi seçiminde renal yan etkiler ve HBV DNA supresyon etkisi göz önünde bulundurulmalıdır. LAM etkindir ama rezistansı sık görülmektedir ve yeni yayınlanan kılavuzlarda ilk sıra tercih olarak önerilmemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Chronic kidney disease and HBV are an important factor for morbidity and mortality. Kidney recipients who has HBV have a risk of reactivation after exposure to immunosuppression. Reactivation of HBV may cause to greft dysfunction, loss of greft, liver dysfunction and loss of liver function. Therefore, patients who has HBV must take antiviral therapy. In our project, we aimed to inspect the impact of anti-HBV therapy on the results during the follow ups. Material and Method: In our project, 102 patients who had kidney transplantation between the year of 06.07.2001 and 09.02.2019 in Akdeniz University Faculty of Medicine Organ Transplantation Unit and that has taken anti- HBV therapy were searched retrospectively. In analysis,“p”value lower than 0.05 was defined mean full. Results: Patients median age was 47,5 years. 9 (8,8%) of patients were female 96 (91,2%) of patients were male. In our search, hypertension is found as most common cause of chronic kidney disease (16,6%). Those patients who take tenofovir disopoxil fumarat were found to have lower level and mean full declining rate of phosphorus than the other patients who take the other drugs. Tenofovir disoproxil fumarat was found to cause more raised creatinine level in a mean full rate than the other drugs. Tenofovir disoproxil fumarat was found to cause more decreased creatinine clirens levels in a mean full rate than the other drugs. Tenofovir disoproxil fumarat was found to cause higher and more raised proteinuria level in a mean full rate than the other drugs. During the follow ups, HBV DNA levels decreased more in a mean full rate in those patients who take entecavir and tenofovir alafenamide than the other patients who take other drugs. Conclusion: On kidney recipients that have HBV, choosing of antiviral therapy must based on high efficacy and high resistance barrier such as entecavir and tenofovir. Also, at choosing the treatment, renal side effects and suppressive effect on HBV DNA must be considered. Lamivudine is effective but has high rate of resistance and recent guidelines do not recommend lamivudine as a first line therapy.