Kronik hepatit B virüs enfeksiyonu ile takipli antiviral tedavi alan hastalarının takibinde hepatoselüler karsinom gelişim insidansının karşılaştırılması
Comparison of hepatocellular carcinoma development incidence in patients undergoing antiviral therapy following chronic hepatitis B virus infection
  1. Tez No: 904412
  2. Yazar: HALUK CİHAD ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KARATAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, Hepatoselüler Karsinom, Entekavir, Tenofovir Disoproksil Fumarat, Tenofovir Alafenamid, Chronic Hepatitis B, Hepatocellular Carcinoma, Entecavir, Tenofovir Disoproxil Fumarate, Tenofovir Alafenamide
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
KHB enfeksiyonu dünya çapında 350 milyondan fazla kişiyi etkilemektedir ve HSK için en baskın risk faktörüdür. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre HSK, dünyada kansere bağlı ölümlerin dördüncü nedenidir. KHB tedavisinde kullanılan NA'lar viral replikasyonu inhibe ederek ve fibrozisi önleyerek KHB enfeksiyonlu hastalarda HSK riskini azaltır. TDF, TAF ve ETV KHB enfeksiyonunda birinci tercih olarak kullanılan ilaçlardır. Farklı coğrafyalarda yapılan çalışmalarda TDF ve ETV arasında HSK gelişimi açısından farklı sonuçlar mevcuttur. Biz de bu çalışmayla Türkiye'deki KHB enfekisyonu ile takip edilen ve TDF, TAF ve ETV kullanan hastalarda HSK gelişim insidanlarını karşılaştırmayı ve hastalardaki HSK gelişim risk faktölerini göstermeyi amaçladık. Çalışmaya Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji bölümünde takipli 544 hasta dahil edildi. Hastaların 370'i TDF, 152'si ETV ve 22'si TAF kullanmaktaydı.15 yıllık takipte toplam 40 hastada HSK gelişmişti. Verilen incelendiğinde ETV kullanan hastalarda daha sık HSK gelişmesine rağmen yapılan çok değişkenli analizlerde ETV, TDF ve TAF arasında hem üçlü hem de ikili karşılaştırmalarında HSK gelişim riskini azaltma açısından fark olmadığı gösterildi. Sonuç olarak HSK gelişim için risk faktörü fazla olan KHB tedavisi alan hastalar için yakın takip önerilmektedir. TAF kullanımın yeni olması nedeni ile daha çok hasta ve daha uzun takip süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Hepatitis B (CHB) infection affects more than 350 million people worldwide and is the dominant risk factor for hepatocellular carcinoma (HCC). According to the World Health Organization data, HCC is the fourth leading cause of cancer-related deaths worldwide. Nucleos(t)ide analogs (NA) used in the treatment of CHB reduce the risk of HCC development in patients with CHB infection by inhibiting viral replication and preventing fibrosis. TDF, TAF, and ETV are the first-choice drugs used for CHB infection. Different studies conducted in various geographical regions have shown different results regarding HCC development between TDF and ETV. With this study, we aimed to compare the incidence of HCC development in patients with CHB infection who were followed in Turkey and using TDF, TAF, and ETV, and to demonstrate the risk factors for HCC development in these patients. A total of 544 patients were included in the study from the Gastroenterology Department of Gazi University. Among the patients included in the study, 370 were using TDF, 152 were using ETV, and 22 were using TAF. During the 15-year follow-up, a total of 40 patients developed HSK. Although HSK development was more frequent in patients using ETV, multivariate analyses showed no difference in reducing the risk of HCC development among ETV, TDF, and TAF in both triple and pairwise comparisons. As a result, patients receiving CHB treatment with a higher risk of HCC development should be closely monitored. Due to the relatively new usage of TAF, more patients and longer follow-up studies are needed.