Bina üretim ve işletme sürecinde geleneksel yöntemler ve bu süreç için bilgisayar ortamında yeni bir modelin gerekliliği
- Tez No: 79286
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL KAPKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: bina üretim ve işletme süreci, yönetim ve bilgi sistemleri, bilgi paylaşımı, bütünleşik sistemler, disiplinler arası organizasyon, eşzamanlı performans, MMİ uygulamalarında bilgisayar teknolojileri, building process, management and information systems, information exchange, integrated systems, multi-disciplinary organizations, concurrent performance, computer technologies in AEC applications
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET İnsanoğlunun hayatta kalma mücadelesiyle doğan kendini geliştirme güdüsü zaman içinde 'bilgi' kavramı ve teknolojileri oluşturmuştur. Bilginin küresel anlamda anahtar güç haline geldiği çağımızda popüler araştırma ve geliştirme çabaları da bilgisayar teknolojileri üzerinedir. Bu alandaki ilerlemeler ve yaşam biçimlerimize yansıması son derece hızlı ve etkin olmuştur. Bu durum, teknoloji ile iç içe olan mimarlık, mühendislik ve inşaat sektörlerini de etkilemiştir. Çalışmada ilgiden çok bir gereklilik halini alan bilgisayar ve sunduğu yeni ortam ve olanaklar bina süreci açısından ele alınır. Süreç, üretim ve işletme olmak üzere 2 temel alanda incelenmiştir. Öncelikle bina sürecinin oluşum, gelişim ve ilerleme safhaları, yapısı ve bileşenleri tanımlanmıştır. Üretim sürecinden başlayarak, irdelenen tüm alt-süreçler, karşılaştırmalı yaklaşımlarla geleneksel ve çağdaş ortamlarda değerlendirilmiştir. Alt-süreçlere ait eylemler ve organizasyonlar; tüm bunların örgütlenmesi, yürütülmesi ve denetlenmesi, kısaca yönetimi, ilişkiler, problemler, yöntemler ve etkileşim unsurları esas alınarak açıklanmıştır. Yapılan saptamalar günümüze ait gereklilik ve sorunları içerir. Bu doğrultuda üretilmiş çözüm yollan, bilgisayar teknolojilerinden yoğun olarak yardım almaktadır. Bilgisayar ortamının sunduğu mevcut ve gelişen yeni araçlar, sistem ve benzer diğer destek faktörlerin bina sürecine ilişkin işlerin yapılışında kullanım yöntemleri araştırılıp, gereksinimler, eksiklikler ve problemler belirlenmiştir. İleride geliştirilecek metod önerilerine bir başlangıç olması amacıyla incelenen bu yeni teknikler ve ortamdan tam olarak verim almak istenirse, işlem, süreç ve organizasyon yapılarında bazı değişikliklere gidilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Bilgisayar ortamı, bilişim ve otomasyon teknolojileri ile süreçlerde kullanılan yönetim ve bilgi sistemleri değişmiştir. Mimarlık, mühendislik ve inşaat endüstrisinin geleneksel çalışma ortamında birbirinden ayrı kalan uzmanlık alanlarının iletişimi ve etkileşimini sağlamak ve iyileştirmek için çözüm yöntemleri incelenmiştir. Sınırlı sayıda var olan çözüm alternatiflerinin, uzmanlaşmış ve özel uygulamalara yönelik olduğu görülmüştür. Popüler olarak tercih edilen sistemler araştırıldıktan sonra, bütünleştirme olasılıkları üzerinde durulmuştur. Tüm bu çalışmalar sonunda, süreçte eşzamanlı bir performans sunması beklenen tam bütünleşik bina süreç ve bilgi sistemleri fikri oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our time, most of the research and development efforts are being spent on computer and information technologies, due to the key value of 'information' in our age. The effects of these efforts to our everyday life style have occured very fast and radically. These new developments also affected architecture, engineering and construction industries which are very dependent on technology. In this thesis, new possibilities; which are offered by computer and its medium, are inspected for the process of construction. This process consists of 2 major fields; manufacturing and operation. At first, the work describes the processes and all their phases. All the sub-processes are being inspected and compared with conventional and contemporary methods. The management of sub- processes is explained by taking account relations, problems, methods and interactions. The comments are mostly related with today's needs and problems. Offered solutions use the computer technology and developing tools and systems of it. This study researches the usage of the new tools of computer technology for the building life cycle. It also states the needs, efficiencies and problems of the latest methods. The work reveals that, some process and organizational changes should take place, while using the new techniques. Also, some research is made for the integration of the processes of architecture, engineering and construction sectors. The thesis also reveals that, the limited solutions are mostly for very specific and expert needs. After inspecting popular systems, the integration possibilities between these systems is invetigated. Finally, the idea of total computer integrated management and information systems, which provide the concurrent performances of all phases in the building life cycle is proposed.