Edirne Kaleiçi evlerinin dış duvar analizi ve çevresel elementlerle etkileşiminin araştırılması
- Tez No: 79291
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL AYBERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kaleiçi, Geleneksel Konut, Duvar, Çevresel Etmen, Yapım Tekniği IV, Kaleiçi, Traditional Housing, Wall, Environmental Factor, Construction Technique
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yapıldığı dönemin kültürel izlerini taşıyan geleneksel evlerimizin korunmaları ve gelecek kuşaklara aktarılmaları gerekmektedir. Bu gereklilikten yola çıkılarak; köklü bir kültürün ve uygarlığın ürünleri olan ve her geçen gün biraz daha yok olan mimari anlayışın analizleri yapılarak tespit edilmesi düşünülmüştür. Tez kapsamını oluşturan Edirne Kaleiçi evlerinin dış duvar elemanlarında; kullanılan malzemeler, uygulanan yapım teknikleri ve üretim detayları hakkında bilgi edinilmesi amacıyla“Edirne Kaleiçi Evlerinin Dış Duvar Analizi ve Çevresel Etmenlerle Etkileşiminin Araştırılması”başlıklı tez hazırlanmıştır. Bu çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; çizelge, şekil ve fotoğraflar yardımıyla desteklenmektedir. Birinci bölümde; çalışmanın amacı, kapsamı ve çalışma yöntemi belirtilmektedir. İkinci bölümde; Edirne kentinin tarihi gelişimi ve iklimi, bitki örtüsü, coğrafik ve jeolojik yapısı incelenmiş, bunun yanısıra 19. yy sonlarında Edirne'deki kullanıcı profili, yapı ürünleri, işgücü profili açıklanmıştır. Üçüncü bölümde; Edirne Kaleiçi evleri dış duvar elemanlarının, ana gövde, boşluk ve kaplama bileşenine ayrılarak yapılan analizleri çizelgeler ve şekillerle açıklanmaktadır. Dördüncü bölümde de yapılan analizler sonucu belirlenen yapım teknikleri, üretim detayları ve kullanılan malzemeler ile çevresel etmenlerin etkisi değerlendirilmektedir. Beşinci bölüm olan sonuç bölümünde ise, yapılan incelemeler ışığında Kaleiçi evlerinin dış duvar elemanlarının genel değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu değerlendirmeden yola çıkarak dış duvar elemanının sistem detayı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is a requirement to conserve our traditional houses which have the cultural traces of the period during which they were built and to transfer them to the future generations. Because of this requirement, it has been thought to determine this architectural understanding by analyzing it, which is the product of a rooted culture and civilization and vanishes from day to day. This thesis, named as“ The Analysis of the Outer Wall of the Houses of Edirne Kaleiçi and the Investigation of Their Interaction with the Environmental Factors”, has been prepared for the purpose of having the knowledge about the materials used, the construction techniques applied and the production details in the outer walls of The Houses of Edirne Kaleiçi. This study contains five main chapters. These chapters are supported by means of tables, figures and photographs. In the first chapter, the objective of this study, its content and method; and in the second chapter the historical development of Edirne City and the environmental factors are presented. The third chapter explains the analyses done under the headings of the main body, the cavities and coating of the outer wall elements of the Houses of Edirne Kaleiçi. The interaction of the construction techniques, the production details and the materials used, which have been determined by analyses done, with the environmental factors are evaluated in the fourth chapter. Finally, in the fifth chapter which is the conclusion chapter, a general assessment of the outer wall elements of the Houses of Edirne Kaleiçi is presented in the light of the investigations done. As a result of this assessment, the system detail of the outer wall elements is constituted and the data interactions of the general assessment with the environmental factors are presented as tables.