Yankı odası kuramı çerçevesinde Türk yazılı basınında Suriyeliler
Syrians in Turkish written media within the framework of echo chamber theory
  1. Tez No: 793076
  2. Yazar: ÖZGE ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeliler, haber, medya, Syrians, news, media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türkiye'nin son yıllarda oldukça yoğun şekilde göç alması, transit bir ülkeyken hedef ülke haline gelmesi toplumda her kesim tarafından konuşulan en önemli gündem mesele haline gelmiştir. Bu durumun bu kadar çok gündem haline gelmesinde elbette medyanın ve haber kaynaklarının etkisi göz ardı edilemeyecek derecede büyüktür. Bir olay ya da durumu haber kaynaklarından gördüğümüz sıklığa ya da kullanılan dile bağlı olarak etkilenir ve konuşuruz. Yazmış olduğum tez, iki farklı ideolojiye sahip Sözcü ve Yeni Şafak gazetelerinin aynı tarihler arasında“Suriyeli göçmenler”hakkında yapmış oldukları haberlerin içerik, temsil biçimleri, temsil edilen gruplar ve söylemlerin ele alınmasına dayanarak incelenmesini kapsamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden olan söylem analizini kullanmış olduğum tezde yankı çemberi/odası teorisi çerçevesinde incelemiş bulunmaktayım. Ülkemizde yaşayan Suriyeli göçmenlerin ele alınış şekli iki gazete için de aynı olmadığı açıkça görülmektedir. Gazetelerin sahip oldukları ideolojiler göçmene bakışı da epey etkilemektedir. Yeni Şafak gazetesinde Suriyelilerin geleceği ve mevcut durumu daha iyimser şekilde ele alınırken, Sözcü gazetesinde eleştirel ve olumsuz tutum görülmüştür. Bu durum gazeteyi ve internet haberciliği sayesinde takip edilen belli başlı haber kaynaklarının takip edildiği kitle için, çok sesliliği artıran değil de tek tip düşünceye sevk edici olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey's intense immigration in recent years, becoming a destination country while being a transit country, has become the most important agenda issue spoken by all segments of society. Of course, the influence of the media and news sources in this situation becoming so much on the agenda is so great that it cannot be ignored. We are influenced and talk about an event or situation depending on the frequency we see from news sources or the language used. The thesis I wrote covers the analysis of the news about“Syrian immigrants”by Sözcü and Yeni Şafak newspapers, which have two different ideologies, based on the content, representation styles, groups represented and discourses. In my thesis, I used discourse analysis, which is one of the qualitative research methods, and examined it within the framework of the echo chamber/chamber theory. It is clearly seen that the way in which Syrian immigrants living in our country are handled is not the same for both newspapers. The ideologies of the newspapers also affect the view of immigrants. While the future and current situation of the Syrians were handled more optimistically in Yeni Şafak newspaper, critical and negative attitudes were observed in Sözcü newspaper. It is seen that this situation leads to a uniform thought rather than increasing polyphony for the audience followed by the newspaper and the main news sources followed by internet journalism.