Sebeb-i nüzul rivayetleri ve bağlam -Vahidi ve Suyuti'nin eserleri çerçevesinde Fâtiha ve Bakara Sûrelerine ait sebeb-i nüzûl rivayetlerinin bağlam yönünden incelenmesi-
Sebeb-i nüzûl and context -that is resercing of Fatiha and Bakara in the word of Vahidi and Suyuti according to context-
- Tez No: 793119
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Sebeb-i Nüzûl, Ulûmu'l-Kur'an, Fâtiha, Bakara, Qur'ân, Asbâb-ı Nüzûl, Ulûmu'l-Qur'ân, Fatiha, Bakara
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kur'an-ı anlama noktasında pekçok ilim tedvin edilmiş, bunlar arasında esbab-ı nüzûl ilmi önemli bir konuma hâiz olmuştur. Ulûmu'l-Kur'an başlığı altında ele alınan bütün ilimlerin amacı Allah'ın kelamını daha iyi anlamaya yöneliktir. Allah'ın kelamının en iyi şekilde anlaşılması muhatapların onu hayata daha iyi tatbik etmesine yardımcı olacaktır. Birtakım ayetler var ki belli olaylar ve sorular üzerine nazil olmuştur. Bunları dikkate almaksızın ayetlerden ne murad edildiğinin düzgün bir şekilde anlaşılması mümkün değildir. Fakat sebeb-i nüzûlle alakalı rivayetlerin sadece sened yönünden incelenmesi yeterli olmamakta, aynı zamanda siyâk-sibak, mekkî-medenî, tarihi veriler vb. unsurlar da dikkate alınarak incelenmesi gerekmektedir. Fâtiha sûresi Kur'an'ın ilk sûresidir. Bakara sûresi ise Kur'an'ın en uzun sûresidir ve bir nevi Fâtiha'nın tefsiri mahiyetindedir. Bu açıdan pek çok konuyu içerisinde barındırmakta ve rivayet malzemesi açısından birçok veri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Many sciences were comlited to understanding the Qur'ân. The sciences of Asbâb-ı Nüzûl had an imported place. The aim of all sciences that discussed under the title of Ulûmu'l-Qur'ân is to better understand the verse of Allah. The best of understanding of Allah's verse will help te people who in beive in that to apply it to life better. There are some verses that were revieled on certen event and same questions. Without think these into account, it is not possible properly and clearly anderstanding that what is the meaninf of Allah's verse. That verses are what explain to us. However, to stady of“sanad”is not enough to understanding the verse of Allah only. Because of that you must be stady some ather thinks like that prevvious-after, Makkî-Madanî, historical information etc. At the same time. The first surah is Fatiha in the Holly Qur'ân. On the ather hand Bakara is longest surah in the Qur'ân end it is olso tafsir/sort of Fatiha. İn this respect it is existed so many subjects and offers a lot of data in terms of narration material.