Analyses of serial production lines and assembly systems for throughtput and interdeparture time variability
Seri üretim hatları ve montaj sistemlerinin üretim hızı ve ürün çıkış zamanı farklarının varyansı açısından incelenmesi
- Tez No: 79315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Throughput, Interdeparture Time Variability, Serial Production Lines, Assembly Systems, Performance Evaluation. m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET SERİ ÜRETİM HATLARI VE MONTAJ SİSTEMLERİNİN ÜRETİM HIZI VE ÜRÜN ÇIKIŞ ZAMANI FARKLARININ VARYANSI AÇISINDAN İNCELENMESİ Abdullah Gürhan Kök Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Danışman: Doç. Dr. İhsan Sabuncuoğlu June 1998 Bu çalışmada üretim sistemi tasarım problemleri incelenmiştir. İlk olarak, seri üretim hatlarında istasyon sayısı, stok kapasitesi, stok tahsis biçimleri ve darboğaz istasyonun konumu gibi bir çok dizayn faktörünün ürün çıkış zamanı farklarının varyansı açısından performansı üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında, montaj sistemlerindeki parça istasyonu sayısı, işlem zamanı dağılımları, stok kapasitesi ve stok tahsis biçimleri gibi faktörlerin üretim hızı ve ürün çıkış zamanı farklarının varyansına etkileri incelenmiştir. İş transferine alternatif olarak değişkenlik transferi sunulmuş ve etkinliği değerlendirilmiştir. Daha önceki araştırmalar optimal üretim hızının bazı işlem zamanı dağılımları için anormal bir davranış sergilemekte olduğunu göstermiştir. Bu olgu derinlemesine incelenmiş ve sebepleri açıklanmıştır. Üçüncü kısımda ise, seri üretim hatları ve montaj sistemleri sabit iş yükü koşulu altında araştırılmıştır. Optimal sistem büyüklüğünün belirlenmesi probleminin yanı sıra bazı dizayn faktörlerinin üretim hızı, ürün çıkış zamanı farklarının varyansı ve maliyet ile ilgili ölçütler üzerine etkileri de çözümlenmiştir. Her aşamada bir çok yeni bulgu ve önemli pratik çıkarımlar da sunulmaktadır. Anahtar sözcükler. Üretim Hızı, Ürün Çıkış Zamanı Farklarının Varyansı, Seri Üretim Hatları, Montaj Sistemleri, Performans Değerlendirilmesi. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSES OF SERIAL PRODUCTION LINES AND ASSEMBLY SYSTEMS FOR THROUGHPUT AND INTERDEPARTURE TIME VARIABILITY Abdullah Gürhan Kök M.S. in Industrial Engineering Advisor: Assoc. Prof. îhsan Sabuncuoğlu June, 1998 In this thesis, we study three different but closely related production system design problems. First, we investigate the effects of various design factors such as number of stations, buffer capacity, allocation of buffers and location of a bottleneck on the interdeparture time variability of serial production lines. In the second part, we study the effects of number of component stations, processing time distributions, buffers and buffer allocation schemes on throughput and interdeparture time variability of assembly systems. As an alternative to work transfer, we introduce variability transfer and assess its effectiveness. We analyze the anomaly displayed by optimal throughput for some processing time distributions and uncover the underlying details of this behavior. In the third part, we analyze serial production lines and assembly systems under constant workload condition. In addition to investigating the problem of determining the optimal system size, we examine the effects of other design factors such as buffers and material handling time on throughput, interdeparture time variability and cost related measures. Each part reveals several important findings. We also discuss the managerial implications of these findings to present guidelines for the practitioners.